Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ρουμανική οικονομική εφημερίδα Ziarul Financiar του Βουκουρεστίου, καθώς περίπου το 40% των Ρουμάνων από 45 ως 65 ετών είναι άνεργοι! Η εφημερίδα στο επίμαχο δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας.

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα ότι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ικανοί να εργαστούν, με επαγγελματική εμπειρία, δεν βρίσκουν δουλειά στην αγορά εργασίας.

Η κατάσταση αυτή αποδίδεται στις ηλικιακές διακρίσεις που παρατηρούνται συχνά στην αγορά εργασίας, την έλλειψη εμπειρίας ή γνώσης των υποψηφίων για συγκεκριμένους εργασιακούς τομείς, αλλά και σε διάφορες άλλες «ανωμαλίες» στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, από τα 5,2 εκατομμύρια Ρουμάνων, ηλικίας 45-65 ετών (σ.σ. τα 65 έτη είναι η ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες στη βαλκανική αυτή χώρα), τα δύο εκατομμύρια δεν εργάζονται, ενώ παράλληλα ο αριθμός των συνταξιούχων είναι 5,3 εκατομμύρια άτομα.

Το σύνολο των εργαζομένων στη Ρουμανία, μάλιστα, δεν ξεπερνά τα 4,3 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στα τέλη του τρέχοντος Μαρτίου.