Η ισραηλινή κυβέρνηση παρέδωσε σήμερα στην Παλαιστινιακή Αρχή τα οστά εκατό παλαιστινίων μαχητών που είχαν σκοτωθεί σε διάφορες επιθέσεις από την έναρξη της κατοχής το 1967.

«Λάβαμε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα οστά 91 μαρτύρων που είχαν ταφεί κατά τρόπο απάνθρωπο σε αριθμημένους τάφους στην κοιλάδα του Ιορδάνη», δήλωσε ο υπεύθυνος Αστικών Υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής Χουσέιν αλ-Σέιχ.

Τα οστά δέκα παλαιστινίων μαχητών θα παραδοθούν στη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς και των άλλων στη Δυτική Όχθη, όπου έχει προγραμματιστεί επίσημη τελετή στην έδρα της παλαιστινιακής προεδρίας στη Ραμάλα, ανακοίνωσε παλαιστινιακή επίσημη πηγή και ο ισραηλινός στρατός.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δημοσιοποίησε τον κατάλογο με τα ονόματα των 91 μαρτύρων, μεταξύ τους οκτώ κομάντος που σκοτώθηκαν το Μάρτιο του 1975 κατά την έφοδο επίλεκτης μονάδας του ισραηλινού στρατού στο ξενοδοχείο Savoy του Τελ Αβίβ όπου είχαν οχυρωθεί κρατώντας ομήρους.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι «ελπίζει η ανθρωπιστική αυτή χειρονομία να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το Ισραήλ είναι έτοιμο να επαναλάβει αμέσως τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις χωρίς όρους», επανέλαβε ο Μαρκ Ρεγκέβ.

Τα οστά θα μεταφερθούν το μεσημέρι στο αρχηγείο του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του Γιάσερ Αραφάτ και όπου θα πραγματοποιηθεί επίσημη επικήδεια τελετή, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Το πρωθυπουργικό γραφείο στο Ισραήλ είχε ανακοινώσει στις 14 Μαΐου ότι αποφάσισε «να κάνει μία χειρονομία υπέρ του προέδρου Αμπάς με την παράδοση στην Παλαιστινιακή Αρχή σορών εκατό τρομοκρατών που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις».