Τρεις μέρες πριν από την ημερομηνία που έχει οριστεί για το τέλος της αποστολής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο πόλεμος τελειώνει και η χώρα πια είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Στη ραδιοφωνική του ομιλία είπε μεταξύ άλλων: «Την Τρίτη, μετά από περισσότερα από επτά χρόνια, οι ΗΠΑ θα θέσουν τέρμα στην πολεμική τους αποστολή στο Ιράκ, και θα κάνουν ένα σημαντικό βήμα στον υπεύθυνο τερματισμό του πολέμου».

Τη σημερινή μέρα που λήγουν και οι προεδρικές διακοπές στο Μάρθας Βίνγιαρντ (Μασαχουσέτη), θα ακολουθήσει μια τηλεοπτική ομιλία και συγκεκριμένα την Τρίτη το βράδυ που θα σηματοδοτήσει αυτήν την συμβολική ημερομηνία από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι: «Όταν ήμουν υποψήφιος για το αξίωμα αυτό, είχα υποσχεθεί ότι θα θέσω τέρμα στον πόλεμο αυτό. Ως πρόεδρος, είναι αυτό που κάνω. Φροντίσαμε να επιστρέψουν στο σπίτι τους πάνω από 90.000 στρατιώτες από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου».

Τέλος, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Ομπάμα, η αποστολή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ θα λήξει επίσημα στις 31 Αυγούστου. Οι στρατιώτες που θα παραμείνουν «θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν» τον ιρακινό στρατό, και θα εγκαταλείψουν τη χώρα στα τέλη του 2011.