Ξανάρχισαν σήμερα τα μαθήματα στο επαγγελματικό λύκειο Μορβίλο Φαλκόνε του Μπρίντιζι, στο οποίο σημειώθηκε επίθεση το πρωί του Σαββάτου με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 16χρονη μαθήτρια, ενώ η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί τον δράστη ή τους δράστες της επίθεσης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στην τάξη της Μελίσα Μπάσι άφησαν ένα λούτρινο αρκουδάκι στη θέση της στο θρανίο, καθώς και ένα μπουκέτο λουλούδια.

Άλλες πέντε μαθήτριες τραυματίστηκαν από την έκρηξη που προκλήθηκε από μηχανισμό που είχε κατασκευαστεί με φιάλες υγραερίου.

Ο διευθυντής του σχολείου Αντζελο Ραμπίνο μίλησε στους μαθητές ευχαριστώντας τους που επέστρεψαν στα μαθήματά τους. «Οι νέοι αντέδρασαν και επέστρεψαν στις τάξεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό νέο. Τα παιδιά κλαίνε, αλλά βρήκαν τη δύναμη να ξανάρθουν», τόνισε.

Ψυχολόγοι προσφέρουν βοήθεια στα παιδιά, τα οποία θα ακολουθήσουν ένα ειδικό πρόγραμμα μαθημάτων την εβδομάδα αυτή. Θα παρακολουθήσουν επίσης διάλεξη για τον αγώνα κατά της βίας και της εγκληματικότητας.

Σήμερα νωρίς το απόγευμα θα γίνει η κηδεία της 16χρονης μαθήτριας του λυκείου που ειδικεύεται στο χώρο της μόδας και ονομάστηκε έτσι από τον δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε και τη σύζυγό του που σκοτώθηκαν σε επίθεση της μαφίας το 1992. Η κηδεία θα γίνει στην Μεσάνιε γενέτειρα της μικρής, 10 χιλιόμετρα από το Μπρίντιζι.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν στην κηδεία θα παραστεί ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ο οποίος επιστρέφει νωρίτερα στη χώρα από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Η αστυνομία και η εισαγγελία του Μπρίντιζι, στο μεταξύ, συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών της επίθεσης. Οι αρχές διαθέτουν το πορτρέτο ενός άντρα, που δημιουργήθηκε από τις εικόνες από τις κάμερες παρακολούθησης που είχαν τοποθετηθεί κοντά στο λύκειο. Υπάρχουν εικόνες που δείχνουν τον άντρα αυτό να κρατά ένα τηλεχειριστήριο.

Ο εισαγγελέας Μάρκο Ντινάπολι δήλωσε πως μάλλον πρόκειται για μια «μεμονωμένη πράξη» κάποιου που «μάχεται κατά του υπόλοιπου κόσμου», όμως για τον επικεφαλής της τοπικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Κατάλντο Μότα «τίποτε δεν είναι σίγουρο».

Πολλές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα οπτικό υλικό που δείχνει έναν άντρα περίπου 50 ετών που μοιάζει με Δυτικό και φορά σκούρο σακάκι, ανοιχτόχρωμο παντελόνι και αθλητικά παπούτσια.

Στο Μπρίντιζι αναμένονται σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών Άννα Μαρία Κανσελιέρι και Δικαιοσύνης Πάολα Σεβερίνο που θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη ενημέρωσης της αστυνομίας.

Αρχικά οι αστυνομικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη της επίθεσης στη μαφία.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πρώην αφεντικό της μαφίας στην Απουλία, της Sacra Corona Unita, η οργάνωση δεν θα πραγματοποιούσε ποτέ μια τέτοια επίθεση.

«Δεν πειράζουμε παιδιά… Η Sacra Corona Unita δεν κάνει τέτοια πράγματα γιατί γνωρίζει πως το κράτος θα την καταστρέψει. Δείτε τι έγινε με την Cosa Nostra πριν από 20 χρόνια με την υπόθεση Φαλκόνε… αποδεκατίστηκε», επισήμανε ο Τονίνο Σκρέτι, πρώην ταμίας της μαφίας στην Απουλία.

Για τον Σκρέτι, που δηλώνει «συνταξιούχος», «κανένας παράνομος στην Απουλία δεν επιτίθεται σε παιδιά, περιορίζεται στους… πατεράδες».

Ο ίδιος επισημαίνει πως ακόμα και οι πιο άγριοι μαφιόζοι δεν τοποθετούν βόμβες για να σκοτώσουν αθώους.

«Δεν συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.