Η στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF), παραδέχθηκε την ευθύνη της για το θάνατο μιας οικογένειας Αφγανών στο νότιο τμήμα της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

O πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι απείλησε ότι θα αναστείλει τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εάν οι απώλειες αμάχων συνεχιστούν.

«Σε αυτό το επίπεδο της έρευνας, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το περιστατικό που συνέβη στην επαρχία Χελμάντ. Θα ζητήσουμε επισήμως συγγνώμη από την οικογένεια κατά τις προσεχείς ημέρες» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο αντισυνταγματάρχης Στιούαρτ Άπτον, εκπρόσωπος της ISAF.

«Είμαστε βαθύτατα θλιμμένοι από το θάνατο των αμάχων και λυπούμαστε ιδιαίτερα για το ότι οι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ISAF», σημείωσε.

Το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Χελμάντ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η οικογένεια σκοτώθηκε από λάθος σε μια αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή που ακολούθησε μια επίθεση σε σημεία ελέγχου της ISAF από τους αντάρτες.

«Δυστυχώς, έξι μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων δύο αγοριών, τριών κοριτσιών και μιας γυναίκας σκοτώθηκαν στο περιστατικό αυτό» σύμφωνα με το κείμενο, που προσθέτει ότι η ISAF έχει ζητήσει συγγνώμη και έχει υποσχεθεί «να βοηθήσει» τα υπόλοιπα μέλη αυτής της οικογένειας.

Ο Πρόεδρος Καρζάι κάλεσε χτες το διοικητή της ISAF, το αμερικανό στρατηγό Τζον Άλεν, και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Καμπούλ, Ράιαν Κρόκερ, σε μια «έκτακτη σύνοδο» αφότου η ISAF σκότωσε, όπως ισχυρίστηκε, δεκάδες αμάχους κατά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Λογκάρ, στη Χελμάντ, την Καπίσα και τη Μπαντγκίς.

«Αν οι ζωές των Αφγανών δεν προστατεύονται καλύτερα, η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας θα χάσει την ουσία της» προειδοποίησε ο κ. Καρζάι.