Την πεποίθηση ότι «η λιτότητα δεν αποτελεί πλέον πεπρωμένο» εξέφρασε ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία Φρανσουά Ολάντ, στην πρώτη ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Ήδη από σήμερα, υπεύθυνος για το μέλλον της χώρας μας, θεωρώ επίσης ότι η Ευρώπη μας κοιτάζει», είπε ο Ολάντ, ενώπιον των κατενθουσιασμένων υποστηρικτών του και συνέχισε: «Τη στιγμή που το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε, είμαι βέβαιος ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αυτό έφθασε ως μια ανακούφιση, μια ελπίδα, η ιδέα ότι τελικά η λιτότητα δεν μπορεί πλέον να είναι πεπρωμένο».

«Και αυτή η αποστολή είναι στο εξής δική μου, δηλαδή το να δοθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μια διάσταση στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την ευημερία και εν συντομία στο μέλλον», πρόσθεσε.

«Αυτό που θα έλεγα το νωρίτερο δυνατό στους ευρωπαίους εταίρους μας και αρχικά στη Γερμανία, στο όνομα της φιλίας που μας ενώνει και της κοινής μας ευθύνης. Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, ένα οποιοδήποτε έθνος στον κόσμο, είμαστε η Γαλλία», τόνισε.

«Οι Γάλλοι σήμερα 6η Μαΐου επέλεξαν την αλλαγή, αναθέτοντάς μου την προεδρία της Δημοκρατίας», δήλωσε ενώπιον των υποστηρικτών του στην Τιλ, στο προπύργιό του, προσθέτοντας ότι θα είναι «πρόεδρος όλων» των Γάλλων.

«Υπολογίζω την τιμή που μου έγινε και το καθήκον που με περιμένει. Ενώπιόν σας δεσμεύομαι να υπηρετήσω τη χώρα μου με την αφοσίωση και υποδειγματικά, όπως απαιτεί αυτό το αξίωμα», επισήμανε.

«Απευθύνω δημοκρατικό χαιρετισμό στο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος ηγήθηκε του γαλλικού κράτους επί πέντε χρόνια και για το λόγο αυτό αξίζει όλο το σεβασμό μας», πρόσθεσε ο Ολάντ.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη προς όλες και όλους αυτούς που με την ψήφο τους κατέστησαν δυνατή τη νίκη αυτή», υπογράμμισε ζητώντας να «κριθεί για δύο μείζονος σημασίας δεσμεύσεις, τη δικαιοσύνη και τη νεολαία».