Ένα υψηλό ποσοστό προσέλευσης αναμένεται και στη σημερινή εκλογή του νέου Προέδρου της Γαλλίας, που είναι η ένατη κατά σειρά, από τη θεσμοθέτηση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Σε όλες τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το ποσοστό κινήθηκε γύρω στο 80% με υψηλότερο το 1980 που έφθασε το 84%.

Τα ποσοστά αυτά, που είναι πολύ υψηλότερα από τα ποσοστά προσέλευσης στις βουλευτικές ή τις τοπικές εκλογές, μαρτυρούν\, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τη μεγάλη σημασία που δίνουν οι Γάλλοι στην εκλογή του Προέδρου.

Και αυτήν τη φορά, οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι παρόντες στο ραντεβού τους με τις κάλπες, αφού το μεσημέρι η προσέλευση στη μητροπολιτική Γαλλία, ήταν 30,66%, έναντι 28,29% στον πρώτο γύρο.

Αυξημένη προσέλευση, με έναν μέσο όρο της τάξεως του 4% δίνουν και τα στοιχεία που έφθασαν από τα υπερπόντια διαμερίσματα, αλλά και τα εκλογικά κέντρα στα ανά τον κόσμο Προξενεία για τους Γάλλους του εξωτερικού, όπου λόγω της διαφοράς ώρας, ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και οι δύο φιναλίστ, Σαρκοζί και Ολάντ, ψήφισαν μέσα στο πρωϊνό, κάτω από την άγρυπνη καταγραφή των κινήσεών τους από τις κάμερες.

Ο Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι, ψήφισαν στο Παρίσι, στο εκλογικό κέντρο σχολείου του 16ου διαμερίσματος, που είναι και το πλουσιότερο της πρωτεύουσας, όπου ο Σαρκοζί συγκέντρωσε το 65% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Ισχυρή φρουρά προστασίας συνόδευε και σήμερα τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ η αστυνομία είχε δημιουργήσει πλατιά περίμετρο ασφάλειας γύρω από το σχολείο, κρατώντας σε απόσταση το ήδη συγκεντρωμένο πλήθος. Ο ενθουσιασμός όμως του πλήθους κατά την άφιξη του ζεύγους, υποχρέωσε και τους δύο, να πλησιάσουν τα κιγκλιδώματα για χειραψίες και φωτογραφίες, αλλά και αυτόγραφα από την Κάρλα.

Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Νικολά Σαρκοζί, αποσύρθηκε με στενούς συνεργάτες του στο προεδρικό μέγαρο. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, έχει εκ νέου δώσει ραντεβού στην αίθουσα συγκεντρώσεων Μιτιαλιτέ, όπως και στον πρώτο γύρο. Σε περίπτωση νίκης όμως, η γιορτή θα γίνει στην πλατεία Κονκόρτ.

Για τον αντίπαλό του αντίθετα, το ραντεβού για σήμερα το βράδυ είναι στην πλατεία της Βαστίλης. Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φαίνεται να παραμένει το φαβορί, παρά τις πληροφορίες που κυκλοφορούν μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων για εξαιρετική μείωση της διαφοράς με τον αντίπαλό του, ψήφισε στην πόλη Τούλ, στην Κορέζ.

Συνοδεύεται από τη σύντροφό του δημοσιογράφο Βαλερί Τριαρβελέλ, αλλά βέβαια η φρουρά προστασίας ήταν εξαιρετικά μικρότερη από αυτήν του Σαρκοζί, ο οποίος παραμένει Πρόεδρος έως ότου οι κάλπες δώσουν την ετυμηγορία τους. Στην Τούλ θα περιμένει ο Ολάντ τις πρώτες καθοριστικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα και από εκεί θα κάνει τη δήλωσή του, πριν επιστρέψει στο Παρίσι γύρω στα μεσάνυχτα.