Eτοιμος να ζήσει τον δικό του Μάη είναι ο Φρανσουά Ολάντ και μαζί του μεγάλο μέρος της Ευρώπης προσδοκά ότι η νίκη του θα σηματοδοτήσει την αναγκαία στροφή προς την αλλαγή και την ανάπτυξη. Αντιθέτως, ο Νικολά Σαρκοζί βαδίζει προς τις κάλπες σαν να «έχει χάσει εδώ και πολύ καιρό», όπως δήλωσε η τρίτη του πρώτου γύρου, Μαρίν Λεπέν. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου ξεκαθάρισε την Πρωτομαγιά πως θα ψηφίσει λευκό, κατηγορώντας τον Σαρκοζί ότι δεν «φέρθηκε καλά» στους ψηφοφόρους της, καταστρέφοντας τις όποιες ελπίδες έτρεφε ο Γάλλος πρόεδρος να προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος των 6,4 εκατ. ψηφοφόρων της.

Το τελειωτικό, όπως φαίνεται, χτύπημα, κατάφερε την Πέμπτη ο κεντρώος υποψήφιος, Φρανσουά Μπαϊρού, που, «κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους του», δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Φρανσουά Ολάντ. Αν κι αρνήθηκε να δώσει «γενική εντολή», κατήγγειλε, ωστόσο, «την πορεία προς την άκρα Δεξιά» που ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος.
Της ανακοίνωσης Μπαϊρού είχε προηγηθεί και η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο αντιπάλων, με τον Ολάντ να κλέβει τις εντυπώσεις με την ετοιμότητα και τον δυναμισμό του από τον συνήθως επικοινωνιακά χαρισματικό Σαρκοζί.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», ο Ολάντ φαίνεται να έχει ήδη καταστρώσει το σχέδιο δράσης που θα του επιτρέψει να προωθήσει τόσο το πρόγραμμά του στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη.

Βέβαια, η επιτυχία ενός σχεδίου, όσο καλό και αν είναι αυτό, εξαρτάται και από το ποιοι θα αναλάβουν να το εκτελέσουν, κάτι το οποίο ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών δείχνει να κατανοεί.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η κυβερνητική ομάδα που θα παρουσιάσει ο Ολάντ την επομένη των κοινοβουλευτικών και η οποία θα περιλαμβάνει ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών, αναμένεται να συνδυάζει την «εμπειρία» διαμέσου βετεράνων του Σοσιαλιστικού Κόμματος οι οποίοι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος, την «ανανέωση» με την αξιοποίηση νεότερων γυναικών που έχουν όμως αποδείξει τη μαχητικότητά τους στο κοινοβούλιο, καθώς και το «άνοιγμα» προς άλλες πολιτικές δυνάμεις το οποίο θα εξαρτηθεί και από τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν πριν από τις κάλπες του Ιουνίου.

Ωστόσο, το μεγάλο φαβορί της αυριανής αναμέτρησης έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που ανήκουν στη Δεξιά, καθώς δεν στοχεύει σε κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού που θα είχαν τελικά ως αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η προώθηση της προοδευτικής ατζέντας.