Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι, με αφορμή την επέτειο αυτή την εβδομάδα του θανάτου του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν από τα πυρά αμερικανών κομάντο, οι Αμερικανοί πρέπει να «αναλογιστούν» τις προσπάθειες που κατέβαλαν όσοι πήραν μέρος σε αυτή την επιχείρηση.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αμερικανική επιχείρηση εναντίον του κρησφύγετου του μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, ο Ομπάμα εκτίμησε ότι «οι Αμερικανοί θυμούνται αυτό που πετύχαμε ως χώρα φέρνοντας ενώπιον της δικαιοσύνης κάποιον που σκότωσε περισσότερους από 3.000 από τους συμπατριώτες μας».

Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν υπερβολικοί εορτασμοί εδώ», όταν ρωτήθηκε για την διάθεσή του ένα χρόνο μετά την επιχείρηση αυτή.

«Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να αναλογιστούμε, να ευχαριστήσουμε αυτούς που συμμετείχαν», σημείωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα.

Εξάλλου ο Λευκός Οίκος θα ανοίξει τις πόρτες της αίθουσας αντιμετώπισης κρίσεων σε ένα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο θα μεταδώσει την Τετάρτη 2 Μαΐου, ακριβώς ένα χρόνο μετά το θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα, συνέντευξη του Ομπάμα με θέμα την επιχείρηση αυτή.

Παράλληλα, η ομάδα του αμερικανού προέδρου επέκρινε τον Μιτ Ρόμνεϊ, που είναι ο επικρατέστερος για να είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί ήταν αντίθετος στην ιδέα που υποστήριζε ήδη από το 2007 ο Ομπάμα να επέμβει στο Πακιστάν εναντίον της αλ Κάιντα και επειδή είχε θέσει εν αμφιβόλω το συμφέρον του προέδρου «να ψάξει σε γη και ουρανό και να ξοδέψει δισεκατομμύρια για να συλλάβει έναν άνθρωπο».