Την ανέγερση τείχους μήκους τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου στα σύνορά του με τον Λίβανο, στο ύψος της ισραηλινής τοποθεσίας Μέτουλα ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Η ανέγερση αυτή άρχισε σήμερα και πραγματοποιείται σε συντονισμό με τη Finul (Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο) και τον λιβανικό στρατό. Στόχος είναι το τείχος αυτό να αποτρέψει εντάσεις στα σύνορα», εξήγησε εκπρόσωπος του στρατού χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι το τείχος ύψους αρκετών μέτρων κατασκευάζεται για να αποτρέψει πυρά προς την περιοχή Μέτουλα από το λιβανικό έδαφος και ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Τον Ιανουάριο ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει το σχέδιο αυτό διευκρινίζοντας ότι το τείχος θα διασφαλίζει προστασία σε συγκροτήματα κατοικιών που πρόσφατα κατασκευάστηκαν στη Μέτουλα, από τυχόν πυρά από το λιβανικό χωριό Κφαρ Κίλα, που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου στην απέναντι πλευρά και υπέρκειται του υπάρχοντος φράγματος ασφαλείας.

Ισραήλ και Λίβανος βρίσκονται τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών συναντώνται τακτικά υπό την αιγίδα της Finul για την επίλυση προβλημάτων στη μεθόριο.

Το 2006 ένας σύντομης διάρκειας αλλά αιματηρός και καταστροφικός πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στο Ισραήλ και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που ελέγχει τη μεθοριακή περιοχή.