Μέσα στη βαλίτσα της κόρης του φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί η νευροτοξική ουσία που δηλητηρίασε τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ, πριν εκείνη ξεκινήσει από τη Ρωσία με προορισμό τη Βρετανία, όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα The Telegraph.

Ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο στην πόλη Σάλσμπουρι της Βρετανίας, στις 4 Μαρτίου. Έκτοτε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Γιούλια Σκριπάλ είχε ταξιδέψει στο Λονδίνο από τη Ρωσία στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική.

Βρετανοί ερευνητές, όπως σημειώνει το Reuters, εξετάζουν τη θεωρία η τοξίνη να είχε εμποτιστεί σε κάποιο ρούχο ή καλλυντικό της γυναίκας ή σε κάποιο δώρο που ανοίχτηκε στο σπίτι του Σκριπάλ.

Σύμφωνα με τη Βρετανία, η τοξίνη, που δηλητηρίασε κι έναν Βρετανό αστυνομικό που έσπευσε στο σημείο, ήταν Novichok, θανάσιμος νευροτοξικός παράγοντας που είχε αναπτυχθεί αρχικά από τον σοβιετικό στρατό.

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή χρήση τέτοιου όπλου σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και η Βρετανία επέρριψε τις ευθύνες στη Μόσχα, προχωρώντας στην απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών τους οποίους χαρακτήρισε κατασκόπους.

Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν από κοινού χθες τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για το πώς βρέθηκε η τοξίνη να χρησιμοποιείται σε βρετανικό έδαφος. Η Μόσχα αρνείται κάθε εμπλοκή και κατηγορεί το Λονδίνο για «αντι-ρωσική» υστερία.