Σε άθλιες συνθήκες ζουν οι φυλακισμένοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT).

Οι φυλακισμένοι υποβάλλονται σε ηλεκτροσόκ, δένονται με χειροπέδες σε κρεβάτια, ενώ συχνά τους ασκείται η μέθοδος της «ελεγχόμενης ασφυξίας», δηλαδή του σφραγίσματος του κεφαλιού τους με πλαστική σακούλα.

Πολλοί κρατούμενοι ζουν σε καθεστώς εξαθλίωσης, υποχρεούμενοι να παραμένουν στην απομόνωση 22 ώρες την ημέρα και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κακομεταχείριση με κλωτσιές, γροθιές, χτυπήματα με γκλομπς αποτελεί τη συνηθισμένη συμπεριφορά των αρχών έναντι των κρατουμένων.

Οι Αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης υποστηρίζουν ότι όλοι οι εσωτερικοί έλεγχοι που έγιναν για τη διακρίβωση σχετικών καταγγελιών και τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων απέδειξαν ότι οι ενέργειες των οργάνων ήταν σύμφωνες με το νόμο. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι βρίσκεται στο επίπεδο της διερεύνησης το κατά πόσον πειθαρχικές ή ποινικές διώξεις πρέπει να ασκούνται κατά αξιωματικών της Αστυνομίας.