Τη θέλησή του να ακολουθήσει την λεγόμενη τακτική της κενής καρέκλας στην Ευρώπη -απέχοντας από τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για να προωθήσει τις θέσεις του επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe1 ο Νικολά Σαρκοζί.

Εξήγησε συγκεκριμένα ότι δύο είναι οι τομείς στους οποίους δεν θα διστάσει να φερθεί όπως ο στρατηγός Ντε Γκολ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο ένας τομέας αφορά στην αμοιβαιότητα των εμπορικών συναλλαγών και ο άλλος στη ζώνη Σένγκεν.

Η «απαίτηση της αμοιβαιότητας στις εμπορικές συμφωνίες» θα αποκτήσει πρωταρχική σημασία για τον Νικολά Σαρκοζί στην περίπτωση επανεκλογής του: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε στην Ευρώπη» είπε, «προϊόντα για τα οποία δεν τηρήθηκε κανένας από τους κανόνες που επιβάλλουμε στους ευρωπαίους επιχειρηματίες ή αγρότες».

Σχετικά με τη ζώνη Σένγκεν εξήγησε: «η λέξη σύνορο δεν είναι βρισιά. Έχουμε αποφασίσει να διαχειριστούμε από κοινού τα σύνορά μας για να είμαστε πιο προστατευμένοι, όχι για να είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι».

Ο Σαρκοζί κατέληξε λέγοντας: «Για τα δύο αυτά θέματα θα εφαρμόσω αυτήν την πολιτική της ”κενής καρέκλας” εάν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις μας».