Προς Βουλή χωρίς αυτοδυναμία οδεύει η Ιταλία με βάσει τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν χθες στη χώρα και τα ποσοστά που φαίνεται να συγκεντρώνουν δεξιά και λαϊκίστικα κόμματα.

Τις περισσότερες έδρες στην Κάτω Βουλή της Ιταλίας αναμένεται να κατακτήσει ο συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γύρω στις 248-268 έδρες, ενώ απαιτούνται 316 για αυτοδυναμία.

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι πιθανό να απαιτηθούν εβδομάδες διαπραγματεύσεων και επίτευξης συνεργασιών και συνασπισμών.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να γίνουν και νέες εκλογές, με την ελπίδα να υπάρξει πιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ωστόσο δεν υπάρχει καμία εγγύηση για κάτι τέτοιο.

Όπως μεταδίδει το BBC, η ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Θα αλλάξουν όλα», κι αυτό είναι χαρακτηριστικό του πώς αποτιμάται το εκλογικό αποτέλεσμα στη γειτονική χώρα. Παρότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνο του, αφού τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως κανείς δεν πετυχαίνει αυτοδυναμία, η μεγάλη υποστήριξη προς λαϊκίστικα κόμματα συγκρίνεται με το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Μεγάλο ποσοστό και πρωτιά, ως ενιαίο κόμμα, αποσπά το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που καταγράφει μεγάλα κέρδη και μπορεί να κυριαρχήσει ως κόμμα στην Κάτω Βουλή με 216-236 έδρες.

Η οργή του κόσμου, με αιχμή τα θέματα ανεργίας και μετανάστευσης, φαίνεται να έπληξε το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, με τον κεντροαριστερό συνασπισμό του να αναμένεται να έρχεται μακράν τρίτος, με 107-127 έδρες.

«Είναι σαφές σε μας πως πρόκειται για μια καθαρή και κραυγαλέα ήττα» δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Maurizio Martina.

Τα τελικά αποτελέσματα πάντως δεν αναμένονται παρά αρκετές ώρες αργότερα.

Στην ιταλική Γερουσία, την Άνω Βουλή, φαίνεται επίσης να κυριαρχούν τα λαϊκίστικα κόμματα και η δεξιά. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είχε μάλλον καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο και αναμένεται να συγκεντρώσει 102-122 έδρες, χωρίς όμως αυτοδυναμία.

Ο συνασπισμός της δεξιάς εκτιμάται πως θα πάρει 118-150 έδρες και το Δημοκρατικό Κόμμα 42-54 έδρες.

Ο συνασπισμός, τον οποίο στηρίζει ο περίφημος Καβαλιέρε και το κόμμα του Forza Italia, περιλαμβάνει επίσης την αντιμεταναστευτική Λέγκα και το ακροδεξιό  «Αδέλφια της Ιταλίας». Ο 81χρονος Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να αποκτήσει δημόσιο αξίωμα έως του χρόνου, λόγω καταδίκης του για φορολογική απάτη. Αλλά και το κόμμα του έμεινε πίσω σε σχέση με τον εταίρο του, τη Λίγκα. Ο Καβαλιέρε στηρίζει τον Αντόνιο Ταγιάνι για τα ηνία της Ιταλίας, θεωρείται όμως πιθανό μετά τα εκλογικά αποτελέσματα να διεκδικήσει τη θέση και ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λίγκας, ο οποίος έχει δεσμευτεί να απελάσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και έχει μιλήσει για τον «κίνδυνο» του Ισλάμ.