Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την «αποτυχημένη» εκτόξευση ενός πυραύλου στην οποία φέρεται να προέβη η Βόρεια Κορέα σήμερα «προκλητική ενέργεια», η οποία συνεπάγεται την περαιτέρω απομόνωσή της και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Παρά την αποτυχία της απόπειράς της να εκτοξεύσει έναν πύραυλο, η προκλητική αυτή ενέργεια της Βόρειας Κορέας απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντίκειται στις πρόσφατες δεσμεύσεις που έκανε η ίδια»,  ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωσή του.

«Αν και αυτή η ενέργεια δεν προκαλεί έκπληξη, δοθείσης της συνηθισμένης επιθετικής συμπεριφοράς της Βόρειας Κορέας, κάθε δραστηριότητα στον πυραυλικό τομέα από τη Βόρεια Κορέα προκαλεί ανησυχία στην διεθνή κοινότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαγρυπνούν έναντι των βορειοκορεατικών προκλήσεων και παραμένουν δεσμευμένες στην ασφάλεια των συμμάχων [τους] στην περιφέρεια», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Νωρίτερα, η διοίκηση αεράμυνας Βόρειας Αμερικής (NORAD) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν «πύραυλο Taepodong-2», έναν βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο με βεληνεκές 6.000-9.000 χιλιομέτρων, στις 18:39″ [ώρα ΗΠΑ· 01:39 ώρα Ελλάδας].

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ