Εκατό εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες από τις συριακές δυνάμεις καταγγέλλει σε σημερινή έκθεσή της η οργάνωση Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Rights Watch

Η έκθεση στηρίζεται στις αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων στις επαρχίες Χομς στην κεντρική Συρία και Ιντλίμπ στη βορειοδυτική τις οποίες συνέλεξε απευθείας το Παρατηρητήριο.

Οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως άμαχους: 25 άνδρες πυροβολήθηκαν στη διάρκεια ανακρίσεων στις 3 Μαρτίου στη Χομς, 13 άνδρες σκοτώθηκαν μέσα στο τέμενος Μπιλάλ στις 11 Μαρτίου στην Ιντλίμπ και τουλάχιστον 47 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στις 11 και 12 Μαρτίου σε αρκετές συνοικίες της Χομς.

Η έκθεση επικαλείται επίσης τη μαρτυρία ενός κατοίκου της συνοικίας Μπάμπα Αμρ στη Χομς: στις 2 Μαρτίου στρατιώτες εξανάγκασαν τέσσερις άνδρες να βγουν από το σπίτι των γειτόνων τους και τούς σκότωσαν με μαχαίρι μπροστά στα μάτια συγγενών τους. Μετά άνοιξαν πυρ εναντίον του σπιτιού του κατοίκου αυτού σκοτώνοντας τον αδελφό του.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει επίσης τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 16 αντικαθεστωτικών μαχητών μετά τη σύλληψη ή τον τραυματισμό τους, ενώ εκφράζει ανησυχία για την ύπαρξη μιας «επίσημης ή όχι πολιτικής, να μην κρατούνται αιχμάλωτοι. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συντριβεί η εξέγερση, οι συριακές δυνάμεις εκτέλεσαν εν ψυχρώ ανθρώπους, άμαχους και αντικαθεστωτικούς μαχητές», καταγγέλλει ο Ολε Σόλβανγκ, ερευνητής του HRW.

«Εκτελoύν μέρα μεσημέρι, ενώπιον μαρτύρων, προφανώς χωρίς να ανησυχούν ότι θα απολογηθούν μια ημέρα για τα εγκλήματά τους. Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει αναμφίβολα τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και το γεγονός ότι σκοτώνουν σκόπιμα έναν στρατιώτη τραυματία ή αιχμάλωτο, συνιστά έγκλημα πολέμου», υπενθυμίζει το Παρατηρητήριο ζητώντας εκ νέου η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

«Οι δυνάμεις της συριακής ασφάλειας θα σταματήσουν τις εκτελέσεις μόνο όταν αισθανθούν ότι θα πρέπει να απολογηθούν για τις ενέργειές τους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να περάσει το μήνυμα αυτό» επέμεινε ο Σόλβανγκ.