Σε γέλια ξέσπασαν οι παρευρισκόμενοι κατά την ενημέρωση Τύπου από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Nauert, όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε σχετικά με την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν περί «οθωμανικού χαστουκιού».

Ο δημοσιογράφος μίλησε για τον Τούρκο πρόεδρο- ο οποίος απείλησε με οθωμανικό χαστούκι τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία βρίσκονται στη Συρία για να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους μαχητές του YPG – και ρώτησε αν οι ΗΠΑ έχουν πράγματι βιώσει αυτό το χαστούκι κι αν η εκπρόσωπος γνωρίζει σε τι αναφέρεται ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε γέλια ενώ και η εκπρόσωπος αντέδρασε, συγκρατώντας ωστόσο το γέλιο της. «Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα πάει στην Τουρκία, όπως γνωρίζετε, και θα έχει εκεί συναντήσεις με τους εταίρους μας» απάντησε η Nauert. Είχαμε σειρά συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο με την τουρκική κυβέρνηση για τις ανησυχίες μας, για την κλιμάκωση της βίας στη Συρία και ειδικά στην Αφρίν, και ο κ. Τίλερσον ήταν πολύ σαφής με τον πρόεδρο Ερντογάν σε σχέση με τις ανησυχίες των ΗΠΑ και τις πολύ θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας. Καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία, σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, ανησυχεί και θα θέλαμε να μιλήσουμε για μία λύση που θα λειτουργούσε όχι μόνο για εκείνους αλλά και για τους ανθρώπους στη Συρία, και τις ΗΠΑ κ.ά. Δεν θέλω να προκαταβάλλω τις συνομιλίες του υπουργού, όσο αστείο κι αν ήταν το σχόλιο που μου εξηγήσατε, καταλαβαίνετε πως δεν μπορώ να απαντώ στο σχόλιο κάθε ξένου ηγέτη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τίλερσον πρόκειται να δειπνήσει σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτού συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις πάντως είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και του ζήτησε η Άγκυρα να παραμείνει επικεντρωμένη στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. «Ο Μάτις ζήτησε να επικεντρωθεί ξανά η προσοχή στην εκστρατεία καταπολέμησης του ΙΚ και να αποφευχθεί η αναδιοργάνωση στη Συρία οποιουδήποτε κομματιού της τρομοκρατικής οργάνωσης» τόνιζε η ανακοίνωση του Πενταγώνου.