Μετά το χθεσινό «βούλιαγμα» στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, αυτές θα συνεχιστούν σήμερα το πρωί, 11.00 ώρα Ελλάδος. Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προσπαθούν να φτάσουν σε συμφωνία, η οποία και θα παρουσιαστεί αύριο, Τετάρτη (07/02), εάν οι εταίροι καταλήξουν τελικά σε αυτήν.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστούν οπωσδήποτε νυχτερινές διαβουλεύσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων το έχουμε επεξεργαστεί εν τω μεταξύ», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης, Κάρστεν Σνάιντερ, πρώτος διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, στο πρωινό μαγκαζίνο του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου «ARD».

«Η βούληση να συμφωνήσουμε υπάρχει», τόνισε ο Λαρς Κλίνγκμπάιλ, Γενικός Γραμματέας τους SPD, ενώ και η Γιούλια Κλέκνερ, η αντιπρόεδρος του CDU και ο Ντάνιελ Γκίντερ, ο επίσης χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, έκαναν ανάλογες δηλώσεις στο ίδιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εν τούτοις, και αν ακόμα οι τρεις δυνητικοί εταίροι καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία, υπάρχει ακόμα ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί: η εσωκομματική ψηφοφορία των μελών του SPD, η οποία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, αφού μπορεί να διαρκέσει έως τρεις εβδομάδες και η έκβασή της είναι αβέβαιη δεδομένου ότι η αριστερή πτέρυγα και η νεολαία του κόμματος, που διαθέτουν μεγάλη επιρροή στο κόμμα, τάσσονται κατά του νέου μεγάλου συνασπισμού.