Οι σύμμαχοι του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί επιτέθηκαν σήμερα στους σοσιαλιστές αντιπάλους του επειδή εφιστούν την προσοχή στη δικαστική έρευνα που εγείρει δυσάρεστα ερωτήματα όσον αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007.

Λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Σαρκοζί ελπίζει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν έσπευσε να τον υπερασπιστεί, λέγοντας ότι η δικαστική έρευνα διεξάγεται για δύο χρόνια και δεν έχει φέρει στο φως ενοχοποιητικά στοιχεία.

Η έρευνα, η οποία επικεντρώνεται στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα UMP του Σαρκοζί, και τη Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμο της αυτοκρατορίας καλλυντικών L’Oreal, πήρε μια αιφνιδιαστική τροπή αυτήν την εβδομάδα όταν τέθηκε υπό κράτηση ο πρώην διαχειριστής της περιουσίας της Μπετανκούρ.

Ο Φιγιόν δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι οι Σοσιαλιστές επικεντρώνονται στην κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της δικαστικής έρευνας για να αποσπάσουν την προσοχή από τα ολοένα και μικρότερα ποσοστά που συγκεντρώνει ο υποψήφιός τους για τις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ, του οποίου το προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί μειώνεται.

«Κάθε φορά που ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται σε δύσκολη θέση στις δημοσκοπήσεις, η μία ή η άλλη υπόθεση έρχεται στην επιφάνεια, ή ξαναέρχεται στην επιφάνεια», δήλωσε ο Φιγιόν στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό France Inter.

«Ο γαλλικός λαός δεν τα πιστεύει αυτά τα τεχνάσματα», πρόσθεσε.

Ο Φιγιόν υπογράμμισε ότι οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι αρχικά ήλπιζαν ότι ο πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν θα τους οδηγήσει στις εκλογές, θα πρέπει να κοιτάνε τα δικά τους.

«Γνωρίζουμε πως κατέληξε αυτό και για τι πράγματα κατηγορείται», σημείωσε ο Φιγιόν, υπαινισσόμενος τις κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα κατά του Στρος Καν στις ΗΠΑ και στη Γαλλία.

Στην υπόθεση Μπετανκούρ, ο Σαρκοζί αρνείτο συνέχεια στο παρελθόν να σχολιάσει και το ίδιο έκανε και αυτήν την εβδομάδα όταν ο ανακριτής Μισέλ Ζεντίλ έθεσε τον Πατρίς ντε Μεστρ, πρώην διαχειριστή της περιουσίας της Μπετανκούρ, υπό κράτηση.

Το γεγονός αυτό προσήλκυσε εκ νέου την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και κατέστησε τον Σαρκοζί το επίκεντρο μιας έρευνας στην οποία ο Ζεντίλ θέλει να μάθει, μεταξύ άλλων, αν η προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007 βοηθήθηκε με παράνομη χρηματοδότηση από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μπετανκούρ.

Οι έρευνες του Ζεντίλ επικεντρώνονται σε αναλήψεις έως και 800.000 ευρώ τους μήνες που προηγήθηκαν της εκλογικής νίκης του Σαρκοζί το Μάιο του 2007.

Επίσης θέλει να μάθει περισσότερα για τις σχέσεις του «ταμία» του κόμματος UMP του Σαρκοζί εκείνη την εποχή, του πρώην υπουργού Εργασίας Ερίκ Βερτ, ο οποίος όπως ο ντε Μεστρ τελεί επισήμως υπό έρευνα.