Στη Βενεζουέλα επέστρεψε ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, μετά από τον πρώτο κύκλο ραδιοθεραπείας στην οποία υποβλήθηκε στην Κούβα, που ελπίζει ότι θα του επιτρέψει να θεραπευτεί από τον καρκίνο που τον είχε προσβάλει και να επανεκλεγεί στις εκλογές του Οκτωβρίου για νέα 6ετή θητεία.

Ο 57χρονος σοσιαλιστής πολιτικός έχει δηλώσει ότι θα κάνει κι άλλα ταξίδια από το Καράκας στην Αβάνα τις επόμενες εβδομάδες ενόσω υποβάλλεται στη θεραπεία, κάτι που η αντιπολίτευση θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί αφού θα είναι απών ενώ η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική εκστρατεία.

Ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για την κατάσταση της υγείας του Τσάβες, ο οποίος υποβλήθηκε σε τρεις επεμβάσεις σε λιγότερο από ένα χρόνο. Συνεχίζουν να υφίστανται αρκετές αμφιβολίες για το μέλλον του ανθρώπου ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της λατινοαμερικάνικης χώρας,της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγικής χώρας στην περιφέρεια, τα τελευταία 13 χρόνια.

«Είναι μια σκληρή μάχη. Είμαι καλά και θα συνεχίσω να είμαι καλά. Πήγε καλά η θεραπεία», δήλωσε, περιστοιχισμένος από υπουργούς της κυβέρνησής του από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες.

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι ο Τσάβες θα όφειλε να διορίσει αντικαταστάτη του ενόσω απουσιάζει στην Κούβα για θεραπεία, κάτι που ο πρόεδρος έχει απορρίψει. «Μπορεί να έχω επιβραδύνει αλλά η κυβέρνηση έχει επιταχύνει. Δεν υπάρχει κενό εξουσίας».