Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να διπλασιάσει τον αριθμό των υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στο Ιράκ, ώστε να αντικαταστήσει τις μάχιμες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων που αποχώρησαν από τη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτό το επιπλέον προσωπικό, που θα φτάσει τους 7.000 ανθρώπους, θα επιφορτιστεί με την προστασία των πέντε αμερικανικών στρατοπέδων, τη φύλαξη των οποίων είχαν αναλάβει μέχρι τώρα οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Αξιωματούχοι διευκρίνισαν στους New York Times, ότι αυτοί οι υπάλληλοι θα είναι επιφορτισμένοι με την πρόληψη πιθανών επιθέσεων χρησιμοποιώντας ραντάρ, ανιχνευτές εκρηκτικών μηχανισμών και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εποπτείας. Επιπλέον θα μπορούν να βοηθούν πολίτες που έχουν ανάγκη.

Η αύξηση των υπαλλήλων των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της ιρακινής κυβέρνησης, καθώς οι Ιρακινοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία αυτούς τους υπαλλήλους, έπειτα από σειρά επεισοδίων που στοίχισαν τη ζωή σε πολίτες.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου της ιρακινής κυβέρνησης, Αλι αλ Ντάμπαγκ, δήλωσε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ της Βαγδάτης και της Ουάσινγκτον, ενώ πρόσθεσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι έτοιμες να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας.

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είναι αρκετά έτοιμες να αντιμετωπίσουν την απειλή» είπε χαρακτηριστικά. «Έπρεπε να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να έχουμε μακροχρόνια παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός μας ή να κάνουμε τη δουλειά μόνοι μας», εξήγησε. «Επιλέξαμε να κάνουμε τη δουλειά με τις δικές μας δυνάμεις ασφαλείας» κατέληξε.