Την αποκάλυψη ενός βιτρό, ειδικά φτιαγμένο για τη διαμαντένια επέτειο των 60 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο, θα κάνει σήμερα η ίδια, μετά από ομιλία της στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου της Βρετανίας.

Το βιτρό είναι δώρο των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου και για αυτό πλήρωσαν βουλευτές. Αποτελείται από 1.500 κομμάτια γυαλιού και έχει σχεδιαστεί από τον Βρετανό καλλιτέχνη Τζον Ρέιντιενς.

Η Ελισάβετ Β’ θα μιλήσει σε ηγέτες κομμάτων, βουλευτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, προκειμένου να ευχαριστήσει και τα δύο σώματα για τις τιμές που τις απέτισαν νωρίτερα το Μάρτιο.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα παρακολουθήσουν την ομιλία της θα είναι οι Ντέιβιντ Κάμερον, Νικ Κλεγκ και Εντ Μίλιμπαντ, καθώς και πρώην πρωθυπουργοί της χώρας.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που απευθύνονται ταυτόχρονα και στα δύο σώματα του βρετανικού Κοινοβουλίου. Τα τελευταία χρόνια αυτό το έχουν κάνει οι Μπαράκ Ομπάμα και Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει ξεκινήσει μία πεντάμηνη περιοδεία σε όλη τη χώρα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Ιουλίου στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας.