Ελληνικές αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας κατασχέθηκαν στο Μανχάταν

Βρέθηκαν μετά από εισαγγελική έφοδο στο γραφείο και στο σπίτι δισεκατομμυριούχου


ΚΟΣΜΟΣ
23:16
06/01/2018
Ελληνικές αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας κατασχέθηκαν στο Μανχάταν
3
loading

Έφοδο στο γραφείο και στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Χ. Στινχαρντ πραγματοποίησαν εισαγγελείς στο Μανχάταν, για να κατασχέσουν πολλά αρχαία έργα, τα οποία -όπως υποστηρίζουν- έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ο Στινχαρντ, διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων και γνωστός φιλάνθρωπος, συλλέγει έργα τέχνης από την αρχαία Ελλάδα για τρεις δεκαετίες και έχει στενούς δεσμούς με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, όπου μία από τις γκαλερί έχει ονομαστεί προς τιμήν του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την ιδιωτική συλλογή του 77χρονου συλλέκτη κατασχέθηκαν τουλάχιστον εννέα αντικείμενα, στο πλαίσιο των ενεργειών του Γενικού Εισαγγελέα του διαμερίσματος του Μανχάταν, Σάιρους Ρ. Βανς Τζ., να επαναπατρισθούν κλεμμένες αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στη Νέα Υόρκη.

sten-800x506

Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν είναι μία λευκή αττική λήκυθος του 5ου αιώνα π.Χ., η οποία απεικονίζει μία νεκρική σκηνή και η αξία της εκτιμάται στα 380.000 δολάρια, και πρωτοκορινθιακά γλυπτά του 7ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζουν μία κουκουβάγια και μία πάπια και η αθροιστική αξία τους ανέρχεται στα 250.000 δολάρια περίπου. Επίσης, κατασχέθηκε ένας αττικός αρύβαλλος (δοχείο για λάδι ή για άρωμα) του 5ου αιώνα π.Χ. και ένα ιωνικό γλυπτό που απεικονίζει το κεφάλι ενός κριαριού από τον 6ο αιώνα π.Χ.

Τα αντικείμενα είχαν περιέλθει στην κατοχή του συλλέκτη τα τελευταία 12 χρόνια έναντι 1,1 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το εισαγγελικό ένταλμα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Rip

  Όταν πας στο Metropolitan museum της Νέας Υόρκης, θα δεις ότι η πρώτη τεράστια αίθουσα μπαίνοντας, έχει αποκλειστικά Ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Όταν διαβάσεις την ταμπέλα εκάστου εκθέματος, όλες γράφουν «Δωρεά από τον τάδε μεγαλόσχημο» Αμερικανό, Άγγλο κλπ. Δε λένε όμως, πόθεν έσχε ο κάθε «δωρητής». Δηλαδή κλασσική νομιμοποίηση της κλοπής.

 2. avatar γηηηιγ

  ΑΥΤΟΣ Ο ΓΕΡΟΥΛΗΣ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ? ???,,,,,!!!
  ΈΧΕΙ ΤΡΕΛΑΘΕΊ Ο ΚΌΣΜΟΣ
  ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΡΉΜΑ ΤΟ ΡΑΜΟΛΙ ΚΑΙ ΚΆΘΕ ΞΩΑΝΟ? ??

 3. avatar IKG

  Για φιλανθρωπίες τα προόριζε ο άνθρωπος! Αμέσως να τον παρεξηγήσετε!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει