Έφεση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας, το οποίο θεώρησε νόμιμη την απόφαση που έλαβε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στις 25 Δεκεμβρίου, βάσει της οποίας ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν μπορεί να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, επειδή εκκρεμούν εις βάρος του δικαστικές υποθέσεις, άσκησε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Την απόφαση του Ναβάλνι κοινοποίησε με δήλωση του στο πρακτορείο Interfax και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, ο νομικός σύμβουλος του «Μετώπου κατά της Διαφθοράς», Ιβάν Ζντάνοφ, ο οποίος προσέθεσε ότι το σώμα ενδέχεται να συνέλθει για να εξετάσει την έφεση του Ναβάλνι πριν το τέλος των εορτών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας θεώρησε ότι η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να μην εγγράψει την ομάδα πρωτοβουλίας που πρότεινε τον Ναβάλνι ως υποψήφιο για την προεδρία είναι σύμφωνη με τον νόμο. Ο ίδιος ο Ναβάλνι, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε δηλώσει ότι «τέτοιοι δικαστές πρέπει από μόνοι τους να δικαστούν» και «δεν αναγνωρίζουμε εκλογές που διεξάγονται χωρίς ανταγωνισμό».