Ο γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήεμρα ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μονάδες του στρατού αεροπορικές και ναυτικές για την αποστολή, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, διεθνούς βοήθειας στον πακιστανικό λαό.

«Είναι σημαντικό, για προφανείς πολιτικούς και ανθρωπιστικούς λόγους, να δείξει η Ευρώπη με εμφανή τρόπο την αλληλεγγύη της προς τον πακιστανικό λαό», τονίζει ο Σαρκοζί σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Απέναντι σε μια τέτοια πραγματικά πρωτοφανή κρίση η κινητοποίηση των Ευρωπαίων πρέπει να είναι συνολική για να δείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητά της η Ε.Ε. και να παρασύρει μαζί της τη διεθνή κοινότητα ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», προσθέτει ο Σαρκοζί.

Ο γάλλος πρόεδρος στην επιστολή του υπενθυμίζει ότι τα κράτη της Ε.Ε., ανάμεσά τους και η Γαλλία προσέφεραν βοήθεια για τις πρώτες ανάγκες και η Κομισιόν αποδέσμευσε 40 εκατομμύρια ευρώ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κάνει περισσότερα και να δεσμευτεί ότι θα καλύψει ακόμα μεγαλύτερες ανθρωπιστικές ανάγκες σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ», επισήμανε.

Από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή στο Πακιστάν αεροσκάφους με 60 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Πακιστάν ζει εδώ και τρεις εβδομάδες την χειρότερη φυσική καταστροφή της ιστορίας του. Οι πλημμύρες έχουν πλήξει 20 εκατομμύρια ανθρώπους και 1.600 έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.