Το πολιτικό γραφείο της οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε σήμερα ότι η συμφωνία συμφιλίωσης με τη Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς θα πρέπει να εφαρμοστεί «με ευσυνειδησία και εντιμότητα».

«Υπογραμμίζουμε την ανάγκη να εφαρμοστούν με ευσυνειδησία και εντιμότητα οι συμφωνίες συμφιλίωσης του Καΐρου και της Ντόχα ώστε να μπει ένα τέλος στο διχασμό και να ενωθεί το εθνικό μέτωπο», αναφέρει η Χαμάς στην ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από τη νέα συνάντηση του εξόριστου επικεφαλής της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, με τον πρόεδρο Αμπάς, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προσέγγιση των δύο πλευρών.

Στις 6 Φεβρουαρίου οι Αμπάς και Μεσάαλ υπέγραψαν μια συμφωνία με βάση την οποία ο πρώτος αναλαμβάνει επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει να οργανώσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός των επόμενων μηνών.

Ωστόσο ο σχηματισμός αυτής της κυβέρνησης, που θα αποτελείται από ανεξάρτητους, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Επιπλέον, η Χαμάς εμφανίζεται διαιρεμένη καθώς ορισμένα ηγετικά στελέχη της στη Λωρίδα της Γάζας κατηγορούν τον Μεσάαλ ότι έκανε υπερβολικά πολλές υποχωρήσεις στο όνομα της συμφιλίωσης.