Το Προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θα εισηγηθεί στο Συνέδριο του κόμματος που αρχίζει την Πέμπτη τη συμμετοχή σε διερευνητικές συνομιλίες «ανοιχτής έκβασης» με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού, δήλωσε πριν από λίγο ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς.

«Ουσιώδη σημεία θα είναι για μας τα θέματα του εκλογικού μας προγράμματος (…) Το κεντρικό ζήτημα θα είναι αν οι συνομιλητές μας είναι έτοιμοι να δεχτούν σοσιαλδημοκρατικές αξίες (…) Το SPD θέλει να επιβάλει το μέγιστο των θέσεών του», δήλωσε ο κ. Σουλτς, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν το SPD να προβάλει πολύ υψηλές αξιώσεις προκειμένου να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, ο Μάρτιν Σουλτς διευκρίνισε ότι εφόσον το Συνέδριο του κόμματος δώσει την συγκατάθεσή του, η πρώτη συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την επόμενη εβδομάδα και στις 15 Δεκεμβρίου η ηγετική ομάδα του SPD θα μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με το εάν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι συνομιλίες.