Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης έστειλε δυνάμεις του στρατού για να σταματήσουν τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές για τον έλεγχο περιοχών στο νοτιοανατολικό άκρο της Λιβύης, δήλωσε χθες ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, ενώ αναφέρθηκαν και νέοι θάνατοι στην περιοχή.

Οι συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην απομακρυσμένη πόλη αλ Κούφρα και συνεχίζονται έκτοτε, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο δύσκολο είναι να αστυνομευτεί η αραιοκατοικημένη περιοχή στην έρημο. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις φυλές.

Το κυβερνών Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης πασχίζει να επιβάλλει την εξουσία του σε ολόκληρη του Λιβύη, καθώς αντίπαλες περιφερειακές παραστρατιωτικές ομάδες κι ένοπλες ομάδες των φυλών μάχονται για εξουσία και πόρους μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.

Ένοπλοι που ανήκουν στη φυλή Ζουάι μάχονται με μαχητές της εθνικής ομάδας Τίμπου υπό τον Ίσα Άμπντελ Ματζίντ, τον οποίο κατηγορούν ότι επιτέθηκε στην αλ Κούφρα με την υποστήριξη μισθοφόρων από το Τσαντ. Η φυλή Τίμπου όμως λέει ότι εκείνη δέχθηκε επίθεση.

Μιλώντας τηλεφωνικά στη λιβυκή κρατική τηλεόραση, ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Γιούσεφ αλ Μάνγκους διέψευσε ότι υπάρχει ξένη δύναμη στην περιοχή και κάλεσε τους προεστούς των δύο αντιμαχόμενων φυλών να συναντηθούν.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα ανάμεσα σε δύο φυλές, που έχει ρίζες στο παρελθόν. Δεν είναι εθνοτικό πρόβλημα. Στρατιωτικές δυνάμεις είναι τώρα στο πεδίο εκεί», δήλωσε.

Σε μήνυμά του προς το πρακτορείο Reuters, ο Αντελμπαρί Ιντρίς, μέλος της φυλής Ζουάι, ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σε μάχες στην πόλη χθες. Εκτός αυτού, άνδρες της φυλής του σταμάτησαν δύο οχήματα με άνδρες από το Τσαντ, πρόσθεσε. Δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές άμεσα ή να υπάρξει επαφή με μέλη της φυλής Τίμπου.

Οι Τίμπου ζουν κυρίως στο Τσαντ, αλλά κατοικούν επίσης σε τμήματα της νότιας Λιβύης, του Σουδάν και του Νίγηρα, συχνά κινούμενοι από χώρα σε χώρα, αφού τα σύνορα δεν είναι οροθετημένα στην έρημο. Οι άνδρες του Άμπντελ Ματζίντ είχαν ταχθεί με τους εξεγερμένους στη Λιβύη στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Καντάφι.

Μια εξέγερση φυλών στην περιοχή το 2009 είχε κατασταλεί μόνο αφού ο Καντάφι έστειλε εκεί ισχυρές δυνάμεις με επιθετικά ελικόπτερα. Η περιοχή χρησιμοποιείται συχνά από λαθρέμπορους που αξιοποιούν τα αφύλακτα σύνορα της υποσαχάρειας Αφρικής.

Η περιοχή συνορεύει με το Σουδάν και με το Τσαντ. Το οδικό δίκτυο είναι ανεπαρκές. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα το αεροδρόμιο στην αλ Κούφρα είναι εκτός λειτουργίας των μαχών, κάτι που εμποδίζει κάθε πιθανή αποστολή βοήθειας.