Συνομιλίες με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ θα έχει σήμερα στο Δουβλίνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με το θέμα του συνόρου Ιρλανδίας- Βόρειας Ιρλανδίας- που θα είναι και το μόνο χερσαίο σύνορο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ μετά το Brexit- να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγραψε στο Twitter πως στη συνάντηση θα συζητηθεί το Brexit και το πώς θα αποφευχθεί «σκληρό» σύνορο στην Ιρλανδία.

Η εφημερίδα The Times έγραψε χθες πως Βρετανία και ΕΕ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα του συνόρου της Ιρλανδίας και πως για να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό, το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει «πακέτο» εξουσιών στη Βόρεια Ιρλανδία, για να διευκολύνει τα τελωνειακά θέματα που θα προκύψουν με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας σε τομείς όπως η ενέργεια και η γεωργία.

Το θέμα του ιρλανδικού συνόρου είναι ένα από τα τρία ακανθώδη ζητήματα του Brexit που το Λονδίνο επιθυμεί να κλείσουν προκειμένου οι συνομιλίες με την ΕΕ να περάσουν στην επόμενη φάση, σχετικά με τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τα άλλα δύο είναι ο λεγόμενος λογαριασμός του Brexit και τα δικαιώματα των πολιτών της κάθε πλευράς που ζουν στην άλλη.