Να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ καλεί η Ρωσία το Ιράν

Η Δύση φοβάται ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς


ΚΟΣΜΟΣ
6:14
16/02/2012
Να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ καλεί η Ρωσία το Ιράν
loading

Η Ρωσία κάλεσε το Ιράν να συνεργαστεί με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όμως προειδοποίησε εναντίον της επιβολής κυρώσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτή τη συνεργασία.

«Θα θέλαμε να παροτρύνουμε του Ιρανούς να συνεργαστούν με την υπηρεσία, τους προτρέπουμε να συνεχίσουν το διάλογο σχετικά με τις συγκεκριμένες ανησυχίες» δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ολλανδό ομόλογό του Ούρι Ρόζενταλ στη Βάσενααρ, κοντά στη Χάγη.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι όσα έχουν ανακοινωθεί και έχουν γίνει στον πυρηνικό τομέα να είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της ΙΑΕΑ» επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Στο επίκεντρο της πολυετούς διαμάχης μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας βρίσκεται ο εμπλουτισμός ουρανίου από την Τεχεράνη, καθώς η Δύση φοβάται ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

Μία αντιπροσωπεία της ΙΑΕΑ αναμένεται στις 20 και 21 Φεβρουαρίου στο Ιράν για να λάβει εξηγήσεις από την Τεχεράνη για κάποια σημεία του πυρηνικού της προγράμματος.

«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να αποφύγουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνεργασία μεταξύ ΙΑΕΑ και Ιράν» υπογράμμισε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν είχε επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα ο ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλιλί απάντησε στην επιστολή που είχε αποστείλει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως μετέδωσε το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει