Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο δεξιός πρώην πρόεδρος της Χιλής, και Αλεχάντρο Γκιγιέ, ο σοσιαλιστής δημοσιογράφος, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, για να αναδειχθεί ο διάδοχος της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ.

Με ποσοστό 36,66% και 22,63% αντίστοιχα, οι δύο υποψήφιοι άφησαν την τρίτη διεκδικήτρια της θέσης Μπεατρίς Σάντσες, υποψήφια του συνασπισμού της αριστεράς Frente Amplio, εκτός της νέας εκλογικής αναμέτρησης, που θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου.

Στις εκλογές κατέβηκαν οκτώ υποψήφιοι, οι έξι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η απερχόμενη πρόεδρος, η οποία αποχωρεί από το αξίωμα με αξιοσημείωτα χαμηλή δημοτικότητα (23%), απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Κάλεσε ωστόσο τον κόσμο να ψηφίσει.

Ο αποκαλούμενος και «χιλιανός Μπερλουσκόνι», ο 67χρονος Πινιέρα, ο οποίος είχε ήδη καταλάβει την προεδρία από το 2010 ως το 2014, μοιάζει να οδεύει προς νέα θητεία. «Εμείς οι Χιλιανοί θα πάρουμε μια απόφαση που θα επηρεάσει τις ζωές μας για δεκαετίες» είπε μόλις ψήφισε. «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος της ενότητας, της μεσαίας τάξης, των παιδιών και των ηλικιωμένων, των αστών και των αγροτών» ήταν το μήνυμα που είχε στείλει κλείνοντας την εκστρατεία του.

Η πιθανολογούμενη επιστροφή του Πινιέρα στην εξουσία εντάσσεται σε μια δεξιά στροφή στη Λατινική Αμερική και στο κλείσιμο ενός κύκλου για τη λατινοαμερικάνικη αριστερά.