Τα κόμματα της Καταλονίας που είναι υπέρ της απόσχισης της περιφέρειας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στη δημιουργία συνασπισμού για τις επικείμενες εκλογές του Δεκεμβρίου.

Οι Καταλανοί πολιτικοί έπρεπε έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης να καταθέσουν τους εκλογικούς συνασπισμούς ενόψει των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου, αλλά οι δύο βασικές δυνάμεις που είχαν συμμαχήσει εδώ και δύο χρόνια δεν κατάφεραν να συντονίσουν τον βηματισμό τους.

Παρότι μπορούν ακόμα να συμφωνήσουν και μετά τις εκλογές, οι πολιτικοί αναλυτές λένε πως η μη συμφωνία σε κοινή προεκλογική εκστρατεία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μάχη για την ηγεσία του κινήματος.

Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), το ένα από τα τρία κόμματα του συνασπισμού που είχε την πλειοψηφία στο προηγούμενο τοπικό κοινοβούλιο μαζί με το PdeCAT, το συντηρητικό κόμμα του Πουτζντεμόν και την Υποψηφιότητα της Λαϊκής Ενότητας (CUP) της άκρας Αριστεράς, απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκρότησης συνασπισμού. Ο εκπρόσωπος του ERC Σέρζι Σαμπρία δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι «μπροστά στην αδυναμία σχηματισμού πραγματικά ενωμένης λίστας, θα πρέπει να επιδιώξουμε να συντονιστούμε με βάση ορισμένες υποψηφιότητες».

Εν τω μεταξύ, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και του Βελγίου Μαριάνο Ραχόι και Σαρλ Μισέλ θα μιλήσουν για την καταλανική κρίση ενώπιον του ισπανικού και το βελγικού κοινοβουλίου.