Δημοψήφισμα για την αυτοδιοίκηση στη Νέα Καληδονία

Ανοίγει ο δρόμος για ανεξαρτησία της γαλλικής επικράτειας στον Ειρηνικό


ΚΟΣΜΟΣ
14:44
03/11/2017
Δημοψήφισμα για την αυτοδιοίκηση στη Νέα Καληδονία
loading

Δημοψήφισμα με ερώτημα την αυτοδιοίκησή της θα διενεργήσει του χρόνου η Νέα Καληδονία, στο πλαίσιο συμφωνίας στην οποία κατέληξε με τη γαλλική κυβέρνηση.

Οι ηγέτες της Νέας Καληδονίας είχαν χθες μαραθώνιες συνομιλίες διάρκειας εννέα ωρών με Γάλλους υπουργούς στο Παρίσι. Η πολιτική συμφωνία, όπως σημειώνει το BBC, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανεξαρτησία.

Η προθεσμία για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι τον Νοέμβριο του 2018. Η Νέα Καληδονία βρίσκεται ανατολικά της Αυστραλίας και έχει περίπου 275.000 κατοίκους.

Στην ιστορία της έχουν καταγραφεί συγκρούσεις ανάμεσα στις γαλλικές δυνάμεις και τους αυτόχθονες Kanaks ενώ το 1998 υπήρξε συμφωνία για σταδιακό περιορισμό της αποικιοκρατίας με δημοψήφισμα σε ορίζοντα 20ετίας.

Εάν η πλειοψηφία ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας, θα είναι η πρώτη γαλλική επικράτεια που θα αποκόπτεται από τη Γαλλία μετά το Ντζιμπουτί το 1977 και το Βανουάτου το 1980.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως οι χθεσινές συνομιλίες κατέληξαν σε «πολιτική συμφωνία και, ίσως πιο σημαντικό κι από αυτό είναι πως υπάρχει εμπιστοσύνη». Η γαλλική κυβέρνηση και οι πολιτικοί της Νέας Καληδονίας συμφώνησαν σε πολλά, σχετικά με το δημοψήφισμα, ωστόσο η διατύπωση του ερωτήματος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει