Υπάρχουν κάποιοι που πάντα θα ψάχνουν τρόπους να ξεγελούν το σύστημα και άλλοι φαίνεται πως το έχουν έμφυτο.

Ορόσημο εδώ είναι ο Gilberto Escamilla, δημόσιος υπάλληλος στο Νότιο Τέξας, ο οποίος κατάφερε να υπεξαιρέσει σε βάθος εννιαετίας κάπου 1,2 εκατ. δολάρια σε φαχίτας!

Κι αν δεν σήκωνε μάλιστα ένας συνάδελφός του το τηλέφωνο μια μέρα, θα συνέχιζε πιθανότατα να το κάνει για πολύ καιρό ακόμα.

Ο Escamilla πήρε άδεια μια μέρα από τη θέση του σε μια κρατική δομή του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις προμήθειες των αναμορφωτηρίων του Τέξας για να πεταχτεί στον γιατρό. Κι έτσι εκείνη την αυγουστιάτικη ημέρα του 2017 σήκωσε το τηλέφωνο ένας συνάδελφός του. Η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής του είπε πως ήταν ο οδηγός από ένα μεξικανικό catering και έπαιρνε για να επιβεβαιώσει την παράδοση των φαχίτας. Όχι ένα και δυο, αλλά 350 κιλά από δαύτα!

smdfoum2

Το μόνο πρόβλημα; Πως το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν σερβίρει μεξικάνικα εδέσματα στις φυλακές και τα αναμορφωτήριά του! Ο οδηγός του φορτηγού επέμενε όμως πως αυτό κάνει εδώ και 9 χρόνια, προμηθεύει τη δομή με φαχίτας. Την επομένη που γύρισε στη δουλειά του ο Escamilla, βρήκε να τον περιμένουν οι προϊστάμενοί του και αναγκάστηκε να παραδεχτεί την απάτη του.

Αρχικά, οι επιθεωρητές του υπουργείου πίστεψαν πως το σκάνδαλο ήταν της τάξης των 2.500-30.000 δολαρίων. Ξεψαχνίζοντας ωστόσο το σπίτι του βρήκαν τα δικά του κιτάπια, γιατί κρατούσε και τέτοια, και είδαν πως το συνολικό ποσό της κατάχρησης είχε ανέλθει στα 9 αυτά χρόνια στα 1.251.578 δολάρια.

smdfoum3

«Αν δεν ήταν τόσο σοβαρό το περιστατικό, θα νομίζαμε πως πρόκειται για τηλεοπτική φάρσα», είπε ο γενικός εισαγγελέας της κομητείας, Luis Saenz, στην τοπική εφημερίδα «Brownsville Herald». Από την έρευνα φάνηκε μάλιστα πως ο υπάλληλος είχε στήσει σωστή εμπορική δραστηριότητα: του παρέδιδαν τα φαχίτας και εκείνος προμήθευε αυθημερόν τους αγοραστές του, για να είναι φρέσκες οι λιχουδιές…