Στις 2 Οκτωβρίου 1992, έντεκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Display Determination ’92», το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Σαρατόγκα» που έπλεε στο Αιγαίο, εκτόξευσε κατά λάθος δύο πυραύλους Sea Sparrow, που χτύπησαν στην γέφυρα διακυβέρνησης το τουρκικό αντιτορπιλικό «Μουαβενέτ». Πέντε μέλη του πληρώματος μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης σκοτώθηκαν ακαριαία και άλλα 15 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Μετά τα πλήγματα ξέσπασε πυρκαγιά. Τα δύο πλοία έπλεαν με πορεία βόρεια, σε απόσταση 3 μιλίων, με αποτέλεσμα οι πύραυλοι να χρειαστούν μόλις δέκα δευτερόλεπτα μέχρι να πλήξουν το τουρκικό σκάφος.

Για την ακρίβεια όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα turkishnavy.net, που μνημονεύει το γεγονός, ο δεύτερος πύραυλος εξερράγη πριν χτυπήσει το σκάφος, λόγω της έκρηξης του πρώτου πυραύλου, με αποτέλεσμα θραύσματά του να πλήξουν μεγάλο μέρος του σκάφους.

Τα θραύσματα έπληξαν την κεραία, τα μπροστινά πυροβόλα, το ανθυποβρυχιακό σύστημα. Κομμάτια του πυραύλου πέρασαν και μέσα στις καμπίνες του αξιωματικού εφοδιασμού. Ξέσπασε φωτιά στο ανθυποβρυχιακό σύστημα που παραλίγο να μεταδοθεί στα πυρομαχικά. Οι ΗΠΑ στην συνέχεια αντικατέστησαν το κατεστραμμένο σκάφος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.