Το Ιράν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου στη νέα πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντό υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Τεχεράνης στην υπηρεσία Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ.

«Όλες οι πυρηνικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ και το Φορντό, γίνονται υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας», δήλωσε ο Σολτανιέχ στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αλάμ.

Το Σάββατο ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας, ο Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί, είχε δηλώσει ότι οι νέες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό θα αρχίσουν να λειτουργούν σύντομα.

Ο ιρανός αξιωματούχος είχε προσθέσει ότι ο πυρηνικός σταθμός, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην πόλη Κομ και σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων νότια της Τεχεράνης, θα μπορεί να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 3,5%, 4% και 20%, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mehr.

«Ο πυρηνικός σταθμός του Φορντό, όπως και εκείνος στη Νατάνζ, έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να τον καταστρέψει ο εχθρός», είχε υπογραμμίσει ο Αμπασί Νταβανί.