Κοινοβουλευτικό «μποϊκοτάζ» των Ciudadanos στο δημοψήφισμα της Καταλονίας

Ψηφοφορία στη Βουλή για τη στήριξη της κυβέρνησης


ΚΟΣΜΟΣ
11:23
19/09/2017
Κοινοβουλευτικό «μποϊκοτάζ» των Ciudadanos στο δημοψήφισμα της Καταλονίας
loading

Το φιλελεύθερο ισπανικό κόμμα των Ciudadanos αναμένεται σήμερα να ασκήσει πιέσεις, προκειμένου να ψηφισθεί από τη Βουλή της χώρας η απόφαση που θα προσφέρει νομικό έρεισμα στην κυβέρνηση για να εναντιωθεί -μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις- στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου στην Καταλονία.

Μολονότι οι Σοσιαλιστές ακόμη δεν έχουν αποφασίσει σχετικά με τη στάση τους απέναντι στη μη δεσμευτική αυτή απόφαση, έχουν ετοιμάσει μία σειρά από τροποποιήσεις στο κείμενο των Ciudadanos, που κατ’ αυτούς το μόνο που επιτυγχάνει είναι να οξύνει την αντιπαράθεση.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες, το PSOE (Σοσιαλιστικό Κόμμα) επέκρινε τον επικεφαλής των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, για καιροσκοπισμό, που θέλει μόνο να προκαλέσει εντύπωση και να προωθήσει «άκαρπες» συζητήσεις, που απλώς πολώνουν στις θέσεις τους τα δύο στρατόπεδα.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, επιδεικνύει μετρημένο σκεπτικισμό και απέναντι στην πρόταση των Podemos να συσταθεί μία τράπεζα διαλόγου των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την καταλανική Τζενεραλιτάτ και να τερματισθούν τα μέτρα που λαμβάνει η δεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) εναντίον του δημοψηφίσματος.

Μολονότι επί της αρχής το PSOE τάσσεται υπέρ του διαλόγου για να εξευρεθούν λύσεις στην αντιπαράθεση με τους Καταλανούς, θεωρεί πως το πολιτικό πλαίσιο που προτείνουν οι Podemos δεν είναι το κατάλληλο. Για τους Σοσιαλιστές, θα πρέπει να συσταθεί πανεθνική επιτροπή που θα συζητήσει έναν νέο εθνικό χάρτη της Ισπανίας, που θα περνά μέσα από τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί από τον διάλογο και το ΡΡ, όπως επιδιώκουν οι Podemos.

Εν αναμονή της αποσαφήνισης των θέσεων του PSOE, η επικεφαλής των Ciudadanos στην Καταλονία, Ινές Αριμάδας, τονίζει πως η πρόταση του κόμματός της είναι αρκετά σαφής και δεν χρειάζεται «διορθώσεις».

Οι Podemos, αντίθετα, έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν την πρωτοβουλία του «πορτοκαλί κόμματος», η οποία ζητά από τα υπόλοιπα κόμματα να εκφράσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, το Συνταγματικό Δικαστήριο και άλλα δικαστικά όργανα «που υπεραμύνονται της δημοκρατικής νομιμότητας στην Καταλονία».

Συγκεκριμένα, η πρόταση επιδιώκει να εκφρασθεί από το Κοινοβούλιο η σύμπλευσή του με την κυβέρνηση σε όποια μέτρα ληφθούν «σε λογικά πλαίσια» για να παρεμποδισθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όπως επίσης και η στήριξή του σε όλους τους λειτουργούς που θα «εγγυηθούν» την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών, ιδίως των Καταλανών. Ταυτόχρονα, τους ζητά να αξιώσουν από την κυβέρνηση να εμποδίσει τη χρήση δημόσιων υποδομών για την προώθηση του καταλανικού δημοψηφίσματος.

Χθες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Σοσιαλιστές άφησαν να εννοηθεί πως -υπό μία έννοια- ενδεχομένως δεν θα ήταν αντίθετοι ακόμη και στην προσφυγή στο έσχατο μέτρο, την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος, προκειμένου να εμποδισθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μεθοδεύει κάθε δυνατή διαδικασία, ώστε να αποδυναμώσει κάθε διαδικασία της καταλανικής πλευράς προς το δημοψήφισμα έτι, έωστε ακόμη κι εάν οι Καταλανοί οργανώσουν μία λαϊκή διαβούλευση, να είναι αυτή η «σκιά» του προηγούμενου δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου 2014.

Στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για να αποφευχθεί η χρήση κρατικών κονδυλίων για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε πως επεκτείνει τους ελέγχους των δαπανών της καταλανικής κυβέρνησης και στις πιστωτικές κάρτες των μελών και των λειτουργών της. Σε χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, ο αρμόδιος υπουργός, Κριστόβαλ Μοντόρο, τους κατέθεσε την απόφαση της κυβέρνησης να ελέγχονται οι κινήσεις των πιστωτικών καρτών και να εγκρίνονται μόνον εάν συνοδεύονται από πιστοποιητικό των οικονομικών ελεγκτικών αρχών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει