Για πρώτη φορά αύριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανάβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα απευθυνθεί στο σώμα των 193 μελών.

Η ετήσια συνάντηση στη Νέα Υόρκη γίνεται υπό τη σκιά της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας και, όπως μεταδίδει το Reuters, οι διπλωμάτες αδημονούν για την ομιλία Τραμπ.

Βορειοκορεάτες διπλωμάτες θα παρακολουθήσουν την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στην κλιμακούμενη κρίση, κατά την οποία και ο ίδιος και η Πιονγιάνγκ έχουν εξαπολύσει απειλές στρατιωτικής επέμβασης.

Παρότι έχει τοποθετηθεί με σκεπτικισμό απέναντι στην αξία διεθνών οργανισμών και ειδικά του ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναζητήσει στήριξη για την προώθηση σκληρών μέτρων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, στέλνοντας και το μήνυμα «Πρώτα η Αμερική» στο σώμα.

«Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα. Είναι ένα θέμα ανάμεσα στον κόσμο και τη Βόρεια Κορέα» δήλωσε σύμβουλος του Τραμπ την Παρασκευή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να έχει στο περιθώριο της Συνέλευσης ξεχωριστές συναντήσεις με τα «εμπλεκόμενα μέρη», όπως τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ri Yong-ho.

«Η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική. Η στρατιωτική δράση μπορεί να φέρει καταστροφή σε κλίμακα που θα επηρεάσει πολλές γενιές», έδωσε το στίγμα του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.