Πολλοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι ένα από τα… απόνερα του τυφώνα Χάρβεϊ, που έπληξε την πολιτεία του Τέξας, όπως προειδοποίησαν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αυτοί οι κίνδυνοι κυμαίνονται από δερματικά εξανθήματα ως βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όμως, είναι ο πνιγμός, ειδικά για τους κατοίκους που είναι παγιδευμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, όπως εξηγεί η Ρένι Φανκ, υπεύθυνη για τη διαχείριση επειγουσών καταστάσεων των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Η δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα από τις φορητές γεννήτριες συνιστά μια ακόμη απειλή. «Δυστυχώς, αναμένουμε ότι κάποιοι θα χάσουν την ζωή τους από αυτό και κάποιοι θα δηλητηριαστούν», είπε η ίδια σε τηλεφωνική της συνέντευξη, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακόμη, όμως, και απλά περπατώντας μέσα από τους πλημμυρισμένους δρόμους, κινδυνεύει κάποιος να εμφανίσει δερματικά εξανθήματα, γιατί πολύ μεγάλος όγκος νερού είναι μολυσμένος με τοξικά χημικά, τα οποία έχουν διαρρεύσει από τα γκαράζ και τις αποθήκες των σπιτιών.

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο σε μια πλημμύρα είναι τα χημικά», ανέφερε η Φανκ, η οποία συμβούλευσε τους πλημμυροπαθείς να πλένονται αμέσως μετά την επαφή τους με τα νερά από τις πλημμύρες.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, συνιστούν μια λιγότερο άμεση απειλή, επειδή τα νερά από τις πλημμύρες θα ξεπλύνουν τους περισσότερους τόπους αναπαραγωγής για κουνούπια που μεταδίδουν ασθένειες, όπως είναι το είδος Aedes aegypti («κουνούπι-τίγρης»), το οποίο ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού Ζίκα, του κίτρινου πυρετού, του Δάγκειου πυρετού και του ιού Chikungunya.

Έναν χρόνο μετά το πέρασμα του Κατρίνα το 2005, περιοχές όπως οι Πολιτείες της Λουιζιάνα και του Μισισιπή, που επλήγησαν ανέφεραν διπλάσια κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος προκαλεί βαριά φλεγμονή στον εγκέφαλο ή στην σπονδυλική στήλη, εξήγησε η δρ. Πίτερ Χοτέζ της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine.

«Σε έναν χρόνο από τώρα θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ στενά τον ιό του Δυτικού Νείλου και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως προσέθεσε, αμέσως μετά τον Χάρβεϊ, ανησυχία θα προκαλέσουν οι βακτηριακές νόσοι παρότι η χολέρα, μια μάστιγα που ενσκήπτει έπειτα από πολλές φυσικές καταστροφές στις αναπτυσσόμενες χώρες, πιθανόν να μην μας προβληματίσει στο Χιούστον.

«Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πολύ σημαντικές, όπως η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας και από το βακτήριο E. Coli», επισήμανε ο Χοτέζ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.