Την προσεχή Τετάρτη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει τη συγκρότηση διεθνούς μηχανισμού, αρμόδιου για τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, ο οποίος θα λογοδοτεί στο ανώτατο όργανο των Ηνωμένων Εθνών.

Τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ανακοίνωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν.

Η Ρωσία προεδρεύει τον τρέχοντα μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσούρκιν, το σχέδιο ψηφίσματος συντάχθηκε πριν από μερικούς μήνες από τη χώρα του και τη Σερβία.

«Τώρα το κάναμε πιο σαφές και ακριβές» είπε ο κ. Τσούρκιν, προσθέτοντας ότι είναι «πιο συγκεκριμένα διατυπωμένες οι υποχρεώσεις του ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών και της αποστολής της ΕΕ».
Ευρ
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-tass μετέδωσε, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ότι το ψήφισμα προβλέπει τον ορισμό ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος θα επιβλέπει τις έρευνες και θα διασφαλίζει τις επαφές με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ειδικός εκπρόσωπος, σε περίπτωση ανάγκης και μόνος του θα μπορεί να οργανώσει και να διεξάγει έρευνες.

Οι συντάκτες του σχεδίου ψηφίσματος καλούν «όλα τα κράτη και τα νομικά πρόσωπα να συνεργαστούν με την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) και τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και να παράσχουν βοήθεια, υπό την έννοια της παροχής πληροφοριών και εγγράφων που αφορούν την έρευνα».

Επιπλέον, στο σχέδιο ψηφίσματος εμπεριέχεται σύσταση προς τη Eulex να διασφαλίσει ένα αξιόπιστο σύστημα προστασίας μαρτύρων.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων υπενθυμίζει ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής αντικειμενικής και εμπεριστατωμένης έρευνας όσον αφορά τους ισχυρισμούς που έχει διατυπώσει στην έκθεσή του για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο και την Αλβανία ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι.