Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως ενέκρινε προσχέδια αποφάσεων σχετικά με την υπογραφή και τη σύναψη συμφωνιών με τη Βραζιλία όσον αφορά την απαλλαγή θεώρησης βίζας.

Με τις συμφωνίες ΕΕ-Βραζιλίας για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα χορηγείται αμοιβαία απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια, σε όλους τους πολίτες της Βραζιλίας και της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων των τεσσάρων κρατών μελών (Μάλτα, Εσθονία, Κύπρος και Λετονία) οι οποίοι δεν μπορούν, προς το παρόν, να ταξιδέψουν στη Βραζιλία χωρίς θεώρηση.

Η συμφωνία που αφορά τους κατόχους κανονικών διαβατηρίων καλύπτει τα ταξίδια τουριστικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα. Ταυτοχρόνως, προβλέπει ότι συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ της Βραζιλίας και των κρατών μελών οι οποίες συμπεριλαμβάνουν κατηγορίες που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βραζιλίας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες της ΕΕ, που επιθυμούν να ταξιδέψουν για λόγους διαφορετικούς από τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις, θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης στο πλαίσιο αυτών των διμερών συμφωνιών.