Η Χαμάς δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένη» από την έκκληση του Ριάντ προς το Κατάρ, μεγάλο υποστηρικτή της παλαιστινιακής οργάνωσης, να σταματήσει να τη στηρίζει, εν μέσω της κρίσης μεταξύ των χωρών του Κόλπου όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πρόκειται για υποκίνηση σε μίσος κατά της Χαμάς», εκτιμά η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, αφού ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από το Κατάρ να μην υποστηρίζει πια το ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο, σύμφωνα με τον Άντελ αλ Τζουμπέιρ «υπονομεύει την εξουσία» της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.

Η Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ, ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία στηρίζει η Σαουδική Αραβία.

Η Χαμάς πρόσφατα έχασε αρκετούς συμμάχους της στην περιοχή. Στις αρχές του 2011 πήρε αποστάσεις από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στη συνέχεια οι σχέσεις της με τη γειτονική της Αίγυπτο επιδεινώθηκαν μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Έκτοτε οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι και των οποίων παρακλάδι είναι η Χαμάς, έχουν κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση σε πολλές αραβικές χώρες.

Το Κατάρ έχει αναλάβει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τις τρεις πολεμικές συρράξεις με το Ισραήλ από το 2008 ως τώρα.

Το πλούσιο αυτό εμιράτο του Κόλπου διασφαλίζει τακτικά τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια της Γάζας.