Ο πρώην δήμαρχος Λιουμπλιάνας Ζόραν Γιάνκοβιτς, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο της Σλοβενίας, μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου, συναντήθηκε άτυπα με τον πρόεδρο της χώρας Ντανίλο Τουρκ, με θέμα συνομιλιών το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Γιάνκοβιτς, το νεοϊδρυθέν κόμμα του οποίου, Θετική Σλοβενία, καταλαμβάνει 28 από τις συνολικά 90 έδρες της Σλοβενικής Βουλής, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Γκρέγκορ Βίραντ, ο οποίος με τη Λίστα Πολιτών, εξασφάλισε οκτώ έδρες στη νέα Βουλή.

Ο πρώην δήμαρχος Λιουμπλιάνας και επιχειρηματίας συναντήθηκε ήδη με τον πρόεδρο του Κόμματος Συνταξιούχων Καρλ Έριαβετς και τον απερχόμενο πρωθυπουργό και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Μπορούτ Παχόρ.

Ο Γιάνκοβιτς ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμπεριλαμβανομένου του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος, παρ’ ότι πριν από τις εκλογές είχε κατηγορηματικά απορρίψει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον πρόεδρό του Γιάνεζ Γιάνσα.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας πρέπει να συγκαλέσει την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής έως τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά όχι νωρίτερα από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών κάτι που αναμένεται να γίνει στις 16 Δεκεμβρίου.

Μετά την ορκωμοσία των μελών της Βουλής, ο πρόεδρος της χώρας θα αρχίσει τις επίσημες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός ορίζεται με μυστική ψηφοφορία, αν λάβει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Αν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός αποτύχει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ο πρόεδρος της χώρας θα ορίσει νέο υποψήφιο μετά από νέες διαβουλεύσεις εντός 14 ημερών.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός πρέπει να ορίσει κυβερνητικό σχήμα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από την ημέρα που του ανατίθεται η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν τα 2/3 των υπουργών-εξαιρουμένων των υπουργών άνευ χαρτοφυλακίου- λάβουν τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης.