Θριαμβευτική ήταν η επικράτηση του κεντρώου υποψηφίου για την γαλλική προεδρία, Εμμανουέλ Μακρόν στον 2ο γύρο των εκλογών στη χώρα. Από νωρίς το απόγευμα βελγικά ΜΜΕ που δεν συμμετέχουν στον αποκλεισμό που ισχύει βάσει του γαλλικού νόμου είχαν μεταδώσει πως ο Μακρόν θα επικρατούσε έναντι της Λεπέν με ένα ποσοστό μεταξύ 62-65%.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε πριν από λίγο ότι η διαφαινόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής γενιάς και φέρνει ελπίδα.

Για τον Φρανσουά Μπαϊρού, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι «θαυμάσιο και απίστευτα σημαντικό».

Ενώ για τον Τζακ Λανγκ, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού των Σοσιαλιστών, η «εκκωφαντική» νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια θετική εξέλιξη «για τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και για τη χώρα».

Ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσό, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Γκι Φέρχοφσταντ, ανέφερε ότι «η νίκης του κ. Μακρόν είναι μια καταπληκτική επικράτηση τους ευρωπαϊκού ιδεώδους».

Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Είμαι ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ανέφερε ο Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουρκ χαιρέτισε την ψήφο των Γάλλων υπέρ «της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης».

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας μέσω twitter απέστειλε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικών ειδήσεων», έγραψε ο Ντ. Τουσκ.

«Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν»

«Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν. Μια ελπίδα πλανάται πάνω από την Ευρώπη», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«H ξεκάθαρη νίκη του Μακρόν γράφει μια σελίδα ελπίδας για την Γαλλία και την Ευρώπη» έκρινε από την μεριά του ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι. Στενοί συνεργάτες του Ρέντσι, τις τελευταίες ημέρες, σημείωναν τη μεγάλη ομοιότητα του εκλογικού προγράμματος του Μακρόν με τις θέσεις του αρχηγού του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν τάχθηκε, όπως πάντα, ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. «Ευχαριστούμε τη Μαρίν Λεπέν. Όποιος αγωνίζεται δεν χάνει ποτέ», έγραψε στο προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook o Σαλβίνι.

Κατά την άποψη της προέδρου της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, «η νίκη του Μακρόν αποδεικνύει ότι το λαϊκίστικο κύμα μπορεί να ανασχεθεί». Σημείωσε ότι «η όμορφη αυτή βραδιά για την Ευρώπη» μας δείχνει ότι «πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και ο πλανητάρχης στο πλευρό του Μακρόν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για την “μεγάλη νίκη” του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα και την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας. Ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του!» επισήμανε ο Τραμπ με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.