Κοινός παρονομαστής είναι οι ελλιπείς έρευνες και η ατιμωρησία στις δολοφονίες δημοσιογράφων-ερευνητών, δικηγόρων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη αναφέρει ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ σε δημόσια παρέμβασή του.

Ο Επίτροπος επισημαίνει την απουσία αποτελεσματικής έρευνας, στην υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του Γκεόργκι Γκονγκάτζε, το Σεπτέμβριο του 2000 στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι, η ασυνέπεια και η παθητικότητα των εισαγγελέων που διερευνούσαν την υπόθεση, είχε ως αποτέλεσμα, ορισμένοι απ’ όσους συμμετείχαν σ’ αυτό το έγκλημα να εξακολουθούν και σήμερα να κατέχουν σημαντικές θέσεις.

Στην συνέχεια ο κ. Χάμαρμπεργκ αναφέρεται στον αργό και επιφανειακό χαρακτήρα της έρευνας που διεξήχθη, για τις δολοφονίες των δημοσιογράφων Ελμάρ Χιουσέγνοβ, τον Μάρτιο του 2005 στο Αζερμπαϊτζάν και του Χραντ Ντινκ, τον Ιανουάριο του 2007 στην Τουρκία, τονίζοντας ότι, για την δολοφονία του Ντινκ το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε ήδη την Τουρκία ενώ τώρα, ασχολείται με προσφυγή που αφορά την δολοφονία του Χιουσέγνοβ.

Μεγάλα εμπόδια και έλλειψη συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και μυστικών υπηρεσιών στην Τσετσενία χαρακτήρισαν και την έρευνα για την διελεύκανση της δολοφονίας της Εστεμίροβα, τον Ιούλιο του 2009, η οποία απήχθη από το σπίτι της στο Γκρόζνι και στη συνέχεια βρέθηκε νεκρή.

Ο Επίτροπος μιλάει, ακόμη, και για άλλες δολοφονίες, οι ηθικοί αυτουργοί των οποίων, ανήκαν σε μη δημοκρατικούς πολιτικούς κύκλους, που είχαν κοινά συμφέροντα με εγκληματικές οργανώσεις.

Ο Χάμαρμπεργκ υποστηρίζει ότι οι εγκέφαλοι αυτών των εγκλημάτων, άσκησαν πιέσεις και όλη τους την επιρροπή στις κρατικές υπηρεσίες που διερευνούσαν τις υποθέσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αποτελέσματα στις έρευνες και εντοπισμός των υπευθύνων.