Για την απελευθέρωσή ενός πετρελαιοφόρου με πλήρωμα 8 πολίτες της Σρι Λάνκα, οι πειρατές που το κατέλαβαν χθες στα ανοιχτά της Σομαλίας ζητούν λύτρα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη.

Το πετρελαιοφόρο με σημαία των νήσων Κομόρες, είναι το Aris 13, και πρόκειται για την πρώτη πειρατεία που σημειώνεται στα ανοικτά της Σομαλίας από το 2012.

Το οδήγησαν στο λιμάνι Αλούλα στην ημιαυτόνομη περιοχή Πούντλαντ.

«Η Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη (…) έχει λάβει επιβεβαίωση από τον καπετάνιο του Aris 13 ότι το πλοίο του και το πλήρωμά του κρατούνται αιχμάλωτοι από έναν αριθμό φερόμενων ένοπλων πειρατών σε ένα λιμάνι στη βόρεια ακτή της περιοχής Πούντλαντ, κοντά στην Αλούλα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η EU Navfor πρόσθεσε ότι μόλις έλαβε ενημέρωση για την κατάληψη του πλοίου έστειλε ένα αεροσκάφος περιπολίας από τη βάση της στο Τζιμπουτί για να προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί του μέσω ασυρμάτου κάτι που κατάφερε μόλις χθες αργά το βράδυ.

«Ο καπετάνιος επιβεβαίωσε ότι ένοπλοι βρίσκονται στο πλοίο και ζητούν λύτρα για την απελευθέρωσή του. Η EU Naval Force έχει μεταβιβάσει τις πληροφορίες σχετικά με το συμβάν στην πλοιοκτήτρια εταιρεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται όμως πληροφορίες για το ύψος των λύτρων που ζητούν οι πειρατές.

Το πετρελαιοφόρο ανήκει στην εταιρεία Armi Shipping, με έδρα τον Παναμά, και το διαχειρίζεται η Aurora Ship Management στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο απόγειο της δράσης τους το 2011, οι Σομαλοί πειρατές είχαν εξαπολύσει 237 επιθέσεις εναντίον πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.