Το Ρώσο πυρηνικό φυσικό Βιατσεσλάβ Ντανιλένκο, κατονομάζει η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ως τον «δάσκαλο» των Ιρανών, ενώ αναφέρει ότι με τη βοήθειά του κατασκευάστηκαν πυροκροτητές για χρήση σε ατομικά όπλα.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Ντανιλένκο εργάστηκε στο Πανρωσικό Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνικής Φυσικής, ένα μυστικό ερευνητικό κέντρο πυρηνικών όπλων στα Ουράλια Ορη, από τη δεκαετία του 50 ως τη συνταξιοδότησή του. Σύμφωνα με την Kommersant, εργάστηκε και στην ουκρανική εταιρία νανοδιαμαντιών Alit, από το 1992 ως το 1996.

Σήμερα, ο ίδιος διέψευσε ότι έδωσε στους Ιρανούς τεχνογνωσία για τους πυροκροτητές υψηλής ακριβείας, όπως εκείνοι που χρησιμοποιούνται για μια αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση, παρά τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα «Kommersant».

Η ρωσική εφημερίδα έγραψε ότι εντόπισε τον Ντανιλένκο, ο οποίος σήμερα είναι 76 ετών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντανιλένκο εργάστηκε επί δεκαετίες σε ένα από τα μυστικά πυρηνικά ερευνητικά κέντρα της Ρωσίας, το οποίο επί Σοβιετικής Ενωσης ήταν γνωστό ως Chelyabinsk-70.

«Δεν είμαι πυρηνικός φυσικός και δεν είμαι ο ιδρυτής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», φέρεται να δήλωσε ο Ντανιλένκο στην εφημερίδα.