Δεν είχε στόχο να στείλει κάποιο μήνυμα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να τον δοκιμάσει, η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν, σύμφωνα με την Τεχεράνη, καθώς μετά τις διάφορες δηλώσεις που έχει κάνει σχετικά με την πολιτική του οι Ιρανοί αξιωματούχοι «τον γνωρίζουν ήδη αρκετά καλά», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το Ιράν προχώρησε στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη. «Παίζει με την φωτιά», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter αναφερόμενος στην Τεχεράνη, η οποία υπέγραψε το 2015 συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τις παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες στη συνέχεια χαλάρωσαν τις οικονομικές κυρώσεις που της είχαν επιβάλει.

«Η δοκιμή πυραύλου από το Ιράν δεν ήταν ένα μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ», σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να δοκιμάσουμε τον κ. Τραμπ καθώς έχουμε ακούσει τις απόψεις του πάνω σε διάφορα θέματα τις τελευταίες ημέρες… Τον γνωρίζουμε ήδη αρκετά καλά», πρόσθεσε.

Το Ιράν έχει προχωρήσει σε δοκιμές διαφόρων βαλλιστικών πυραύλων μετά τη συμφωνία του 2015, αλλά η πρόσφατη δοκιμή της 29ης Ιανουαρίου ήταν η πρώτη στην οποία προχώρησε από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα σταματήσει το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Κασεμί σημείωσε εξάλλου ότι η αμερικανική κυβέρνηση «εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα ασταθές στάδιο» και ότι τα σχόλια του Τραμπ είναι «αντιφατικά».

«Περιμένουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θα αντιδράσει σε διάφορα διεθνή θέματα για να εκτιμήσουμε την προσέγγισή τους», κατέληξε εξάλλου ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παρά τους έντονους διαξιφισμούς μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις δήλωσε εξάλλου το Σάββατο ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπιστεί η «κακή συμπεριφορά» του Ιράν.

Σήμερα εξάλλου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί με τα σχόλια του Τραμπ ότι το Ιράν είναι ένα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι απόψεις της Μόσχας και της Ουάσινγκτον είναι διαμετρικά αντίθετες πάνω σε πολλά ζητήματα», πρόσθεσε εξάλλου ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ όσον αφορά διάφορα θέματα δεν θα πρέπει να εμποδίσουν τις δύο χώρες να οικοδομήσουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση, έσπευσε να συμπληρώσει ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.