Η οικονομία θα είναι ενοποιημένη με ένα νόμισμα, το ευρώ, και θα έχει μια Κεντρική Τράπεζα, εφόσον λυθεί το Κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και προσέθεσε ότι θα διαμορφωθεί ένα Σύμφωνο Εσωτερικής Σταθερότητας, το οποίο θα διέπεται από Ομοσπονδιακό Νόμο και θα ισχύει σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Επίσης, είπε ότι το Σύμφωνο θα διασφαλίζει ότι συγκεκριμένοι κανόνες για δημοσιονομικό έλλειμμα, δημόσιο χρέος, δαπάνες και έσοδα θα εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Ομοσπονδιακό, συνιστώσες πολιτείες ακόμα και τοπικές αρχές). Οι έμμεσοι φόροι, όπως ΦΠΑ, δασμοί, φόροι κατανάλωσης, θα επιβάλλονται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ενώ οι άμεσοι φόροι θα επιβάλλονται από τις συνιστώσες πολιτείες, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι όλες οι κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε ομιλία του ενώπιον επιχειρηματιών ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι αυτά που θα συμφωνηθούν δεν θα αποτελούν στρέβλωση του ανταγωνισμού. Θα διασφαλίζεται, είπε, η ισότιμη μεταχείριση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σε ό,τι αφορά του χρέος των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «τα ποσά αυτά δεν έχουν χαρακτηριστικό χρέους, αλλά είναι η καταγραφή των ποσών που παραχώρησε η Τουρκία από το 1974 και δεν υπάρχει χρόνος αποπληρωμής, δεν υπάρχουν τόκοι, ούτε πληρώθηκε ποτέ κάποια δόση».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, όποια κι αν τελικά θα είναι η ρύθμιση που η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι επιλέξουν, το ποσό αυτό δεν πρόκειται να επιβαρύνει ούτε την οικονομία της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, αλλά ούτε και της κεντρικής ομόσπονδης κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν, είπε ότι ακούγονται αστρονομικά ποσά. Όπως είπε υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες:

– Σημαντικές περιουσίες θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

– Σημαντικές περιουσίες, στις περιοχές υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, θα επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους και

– Περιουσίες θα ανταλλαγούν με αντίστοιχες τουρκοκυπριακές περιουσίες στην υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχή.

«Τα οποιαδήποτε ποσά που θα χρειαστούν για αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες θα καταβληθούν στο τέλος από τους χρήστες που θα κριθεί ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο», είπε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού όλα αυτά τα στοιχεία ενεργητικού, θα αποκτήσουν αξία «και συνεπώς θα προσθέσουμε πλούτο σε όλους τους ιδιοκτήτες, είτε είναι πρόσφυγες είτε όχι. Τα στοιχεία ενεργητικού θα αποκτήσουν αξία, είτε οι ιδιοκτήτες τα λάβουν πίσω, είτε μέσω αποζημίωσης ή ανταλλαγής».