Μια αναφορά στο μυθιστόρημα «1984» που χρησιμοποίησε άθελα της μια σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε στα ύψη τις πωλήσεις του βιβλίου του Τζορτζ Όργουελ που χθες βρέθηκε στην πρώτη θέση της αντίστοιχης λίστας του ιστοτόπου Amazon στις ΗΠΑ.

1984bookorwellv2

Για να υπερασπιστεί τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, τον Σον Σπάισερ, ο οποίος διαβεβαίωνε –παρά τις απτές αποδείξεις– ότι το πλήθος που παρακολούθησε την ορκωμοσία του Τραμπ ήταν το ογκωδέστερο που έχει συγκεντρωθεί ποτέ στην Ουάσινγκτον για να παρακολουθήσει την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, η σύμβουλος Κελιάν Κόνγουεϊ έκανε λόγο για «εναλλακτικά γεγονότα».

BUZZ_ALTERNATIVE_FACTS_848x480_860689475941

Πολλά μέσα ενημέρωσης διαπίστωσαν ότι η ορολογία που χρησιμοποίησε η Κόνγουεϊ προέρχεται από το μυθιστόρημα «1984». Ο Όργουελ περιγράφει σε αυτό μια ολοκληρωτική κοινωνία στην οποία η κυβέρνηση ελέγχει αυστηρά την ενημέρωση. Ο συγγραφέας εισάγει επίσης την ιδέα της «διπλής σκέψης»: η κυβέρνηση κατασκευάζει τη δική της εκδοχή των γεγονότων και την επιβάλλει ως «αλήθεια» που συνυπάρχει με την πραγματικότητα.

george-orwell-at-the-bbc

Οι πωλήσεις του βιβλίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1949, αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ένας εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Penguin είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι παρήγγειλε την εκτύπωση άλλων 75.000 αντιτύπων προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Για την ψυχολόγο Μέριλιν Γουέτζ, που δημοσίευσε ένα σχετικό άρθρο στον ιστότοπο Psychology Today, είναι εφικτή μια σύγκριση του «1984» με τις πρακτικές που ακολουθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ «προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε αυτό που λένε ο ίδιος και οι σύμβουλοί του αντί για αυτό που μας λένε τα ίδια μας τα μάτια», είπε χαρακτηριστικά.